Gå til sidens hovedinnhold

Kan bli tvunget til å få krisehjelp

Krisen i Portugal tiltar i styrke. Samtidig spekuleres det i at Spania er neste kriseland.

Onsdag er en svært viktig dag for skal det portugisiske parlamentet. Det skal stemmes over regjeringens budsjettkuttplaner, og opposisjonen har allerede uttalt at de ikke vil støtte kuttforslagene.

«Den sittende mindretallsregjeringen har 97 seter av totalt 230 i parlamentet, mens kuttforslaget trenger 116 stemmer. Statsminister Jose Socrates har uttalt at han vil gå av hvis forslagene ikke blir stemt igjennom. Hvis så skjer ser det ikke ut til å være mange andre utveier for Portugal enn å be om kriselån fra EU/IMF. Imidlertid er vel det priset inn i markedet til nå. Hvis/når Portugal ber om kriselån, kan marekedets fokus i sterkere grad flyttes over til hvorvidt Spania blir neste dominobrikken som faller, skriver Handelsbanken i sin morgenrapport til kundene onsdag.

Frykten rundt kriselånsøknaden fra Portugal og spekulasjonene om Spanias problemer, fikk renten på kriselandsrentene til å stige tirsdag.

«Dette, sammen med rykter om at den irske banken AIB skal ha misligholdt kupongbetalinger og at spanske banker trenger ytterligere 20 milliarder euro for å tåle kommende tap, hevet ytterligere PIIGS-landenes (Portugal, Italia, Irland, Hellas og Spania) tiårs statsrentespread mot tyske bund. Særlig gjelder dette for Hellas (26 basispunkter), Portugal (14bp) og Irland (13 basispunkter)», skriver Handelsbanken.

Euroen får juling
I forkanten av avgjørelsen i det portugisiske parlamentet har euroen fått seg juling. Den europeiske valutaen har falt fra det høyeste nivået mot dollar på fire og en halv måned.

Euroen ble handlet til 1,4160 mot dollar i morgentimene onsdag, men analytikerne venter ikke at forholdet mellom euro og dollar vil gå noe særlig under 1,41 dollar. Euroen har imidlertid steg med 6 prosent i mot dollar så langt i år.

Den norske kronen var på 7,9055 mot euro i morgentimene onsdag, fra 7,8868 i fjor. Her kan du se utviklingen i valutamarkedet.

Viktig EU-møte
Avgjørelsen i det portugisiske parlamentet kommer én dag før et viktig EU-møte. Finansministerne i EU-landene ventes å signere en rekke tiltak for å takle regionens gjeldskrise.

En viktig punkt er hvordan EU-landene vil sette samme et sikkerhetsnett for fremtidige finanskriser.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken