BI og eiendomsmeglere mener det kan bli kritisk mangel på eiendomsmeglere når regjeringens nye krav til meglerkompetanse trer i kraft 1. januar 2011.

Foreløpig er det bare en brøkdel av meglere som har gjennomført den påkrevde utdannelsen.

- Alle som skal jobbe som eiendomsmeglere må innen januar 2011 ha bestått samtlige eksamener innenfor bachelorgraden, sier fagansvarlig for eiendomsmeglerstudiene ved BI Paul H. Fjeldhei til Nettavisen.

Ifølge Kredittilsynet har i dag kun 410 av 2750 meglere fullført studieprogrammet og fått nødvendig meglerbevilling. Det betyr at svært mange meglere står i risiko for å miste jobben om ett års tid.

- Situasjonen er derfor svært bekymringsfull for mange meglerforetak, mener Fjeldhei.

Vil mangle 2000 i 2012
Styreleder Stein Drogseth i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (EFF) har uttalt at Norge vil mangle 2000 meglere i forhold til behovet i 2012.

Størst konsekvenser vil dette få for distriktene der mangelen på meglere vil føre til liten konkurranse og høyere priser for dem som skal selge boliger.

Måtte på skolebenken
Stig Reklev har syv års erfaring som eiendomsmegler. I dag jobber han ved Privatmeglerens avdeling på Grünerløkka i Oslo, men nye krav til kompetanse kunne satt en stopper for hans videre karriere.

- For å få lov å fortsette som eiendomsmegler var jeg nødt til å sette meg på skolebenken for å innfri de nye reglene som trer i kraft om ett år, sier Reklev til Nettavisen.

Forrige uke tok han tre av fire eksamener som overgangsmeglere må bestå. Denne uken tar han den siste prøven.

Reklev innrømmer han har lært noe til tross for mange års erfaring i yrket.

- Fagene har vært krevende og lærerike. Jeg tror allikevel de aller fleste vil klare å bestå, men det begynner å haste med å komme i gang siden studioene tilsvarer ett fullt semesters studier, sier Reklev.

Enorm kvalitetsheving
Til tross for at han ble tvunget til å studere, er han glad for at regjeringen skjerpet kravene.

Vi får en kvalitetsheving over hele linjen, og det kan vi trenge ettersom tilliten til eiendomsmeglere ikke har vært på topp de siste årene, sier han.

Ifølge Reklev har den nye loven allerede ført til at meglerne gjør en kvalitativt mye bedre jobb enn tidligere.

- De seriøse meglerne ønsker å ligge i forkant av den nye loven og har forberedt seg godt. Prøv bare å sammenligne en salgsoppgave i dag med det vi så for kort tid siden, det lar seg nesten ikke gjøre, sier han.

Færre og dyrere
Også Reklev tror det vil bli mangel på meglere fra 2011.

- Dessverre for boligselgerne vil det uunngåelig føre til at det blir dyrere å selge en bolig. Men personlig synes jeg det er naturlig, sier Reklev og peker på overetablering og et vannvittig press på honorarer gjennom både 2007 og 2008.

- Da jeg begynte i bransjen for syv år siden hadde vi en snittprovisjon på cirka 2,4 prosent. De siste par årene har den ligget rundt 1,4 prosent, sier Reklev.

Tror ikke på spådommene
Direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Finn Tveter er ikke enig med sine kolleger i at det blir mangel på meglere.

- Det er mange måter å se dette på. I 2006 og 2007 registrerte Kredittilsynet 140.000 boligomsetninger. Etter finanskrisen gikk dette tallet ned til 100.000 i 2008. Ferske tall fra finn.no tyder på at vi er på vei tilbake, selv om vi sannsynligvis ikke kommer opp på nivåene før finanskrisen, sier Tveter.

Ifølge Tveter vil det likevel ikke bli noen meglerkrise.

- Ifølge mine beregninger vil det bli om lag 1000 færre meglere i Norge . Dette skyldes både den nye loven og overetableringen vi bevitnet før finanskrisen. Har jeg rett betyr det at vi havner på i underkant av 3000 meglere i 2011. Det er nok til å betjene hele markedet – og det på en kvalitetsmessig bedre måte enn tidligere, sier Tveter.

Kredittilsynets hjemmesider finner du en oversikt over godkjente meglere etter den nye loven.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:
Minstrøm: Bytt strømleverandør og spar tusener.
Minrente: Bytt bank gratis og spar 5000 kroner i året.
Mittoppdrag: Få tilbud fra håndtverkere.
MinKreditt: Finn det billigste forbrukslånet