Gå til sidens hovedinnhold

Kan Bradford klare det umulige?

League Two-laget Bradford møter topplaget Aston Villa i semifinalen i ligacupen.

Den første av to oppgjør mellom Bradford og Aston Villa i semifinalene i ligacupen skal spilles tirsdag 8.januar. Det er virkelig Davids kamp mot Goliat. Kan lille Bradford klare det umulige?

Vi har sett på historien til den andre cupen i England, Bradfords historie og tar også med litt om storlaget fra Birmingham.

Ligacupen

Cupen ble startet etter at mange av de britisike fotballbanene fikk utstyrt flomlys. Cupen erstattet Southern Professional Floodlit Cup, som hadde blitt spilt med lag fra sør i England fra 1955 til 1960. Den cupen fikk totalt fem forskjellige vinnere: West Ham, Luton, Portsmouth, Arsenal og Coventry.

Tanken bak begge cupene var å tilby fotballunderholdning på kveldene i midtuken. I starten var det mange lag som ikke deltok i ligacupen, men etter at cupen mot slutten på 60-tallet fikk igjennom at vinneren ble kvalifisert til europeisk cupfotball begynte flere lag å delta.

Liverpool er laget som har vunnet flest ganger med 8, og har også flest finaler med 11. Aston Villa vant den første ligacupfinalen, i 1961 mot Rotherham United. Laget er også det laget med nest flest cuptriumfer i ligacupen med 5. Sist laget vant var i 1996, mot Leeds i finalen.

Som navnet tilsier er ligacupen kun åpen for lagene som spiller i ligaen, altså ned til og med League Two.

Bradford City A.F.C.

The Bantams ble stiftet i 1903, og var i Premier League i sesongen 2000/1. Laget hadde rykket opp i 98/99-sesongen. Laget har også en seier i FA-cupen (i 1911, slo Newcastle 1-0 i finalen).

Bradford ligger nå på 8.plass i League Two. Forrige sesong endte laget på en 18.plass i League Two.

Veien til semifinalen

I første runde spilte Bradford borte mot Notts County fra League One. Foran 3460 tilskuere den 11.august på Meadow Lane i Nottingham overrasket Bradford mange ved å vinne 1-0 etter ekstraomganger. Målet ble scoret av James Hanson.

Runden etter så trakk Bradford Gianfranco Zolas Watford fra Championship i nok en bortekamp. Ikechi Anya sendte hjemmelaget oppskriftsmessig i ledelsen før Kyel Reid utlignet. Fire minutter på overtid fyrte Barnsleys Garry Thompson ivei et langskudd fra femten meter, og Bradford overrasket igjen.

Noe heldigere med trekningen var Bradford i tredje runde da laget trakk Burton Albion fra League Two på hjemmebane. I et fyrverkeri av en kamp hvor bortelaget ledet 2-0 da det gjenstod syv minutter av andre omgang banket Nahki Wells inn to mål for Bradford før det hadde gått nitti minutter. I den andre ekstraomgangen klarte så den tidligere Liverpool-backen Stephen Darby å score slik at laget nok en gang gikk videre.

Det ble spennende også i fjerde runde da Bradford trakk Wigan borte. Kampen endte 0-0 etter ekstraomganger før Bradford vant straffesparkkonkurransen 4-2.

Formidabel motstand i kvartfinalen til tross, også Arsenal ble slått på straffer. Denne gangen hjemme. Bradford ledet lenge, men Arsenal utlignet mot slutten av kampen. Det hjalp ikke for Arsenal etter at Santi Cazorla, Chamakh og Vermaelen bommet på straffer.

Bradfords viktigste spillere

Spissen som lager flest mål er Nakhi Wells. Han har laget 15 mål i årets sesong. Nakhi er født i Bermuda og signerte for Carlisle i januar 2011 fra Bermuda Hogges. Han fikk kun noen få kamper for laget før han gikk til Bradford i juli 2011. Wells har 6 landskamper for Bermuda. Wells fyller 23 år i juni.

Den andre målfarlige spissen til Bradford er Alan Connell. Han kom til laget fra Swindon i sommer, og har laget 8 mål for Bradford siden overgangen. Connell var unggutt i Tottenham, men fikk aldri sjansen på førstelaget. Han har spilt for klubber som Bournemouth, Torquay, Hereford, Brentford og Grimsby. Connell blir 30 år i februar.

Spiss nummer tre hos Bradford er James Hanson. 25-åringen har spilt i Bradford siden 2009 og står med 7 mål i årets sesong. Hanson har spilt 25 seriekamper og 10 cupkamper for Bradford i inneværende sesong. Den høye spissen er et naturlig oppspillspunkt.

Like mange kamper har Rory McArdle. Midtstopperen kom til Bradford fra Aberdeen i sommer og 25-åringen har også 5 landskamper for Nord-Irland.

I forsvaret ellers er den tidligere Liverpool-spilleren Stephen Darby viktig. Darby kom også til Bradford i sommer. Darby, som nå er 24 år gammel, fikk en gang i tiden to landskamper for England U-19.

På midtbanen er det Nathan Doyle, Garry Thompson og Gary Jones som er de tre viktigste. Doyle er en nysignering fra Barnsley, og 25-åringen kan spille høyreback og på midtbane. Ny er også Garry Thompson, som kom fra Scunthorpe i sommer. Kantspilleren har tidligere spilt for Morecambe (1997-2008) og altså Scunthorpe. Visekaptein Gary Jones er også en nysignering, fra Rochdale. Den svært så erfarne midtbanemannen hadde sine ungdomsår i Liverpool.

Spissen Zavon Hines, som en gang i tiden ble regnet som et strålende talent (2 mål på 2 U-21 kamper for England) kom også i sommer (fra Burnley), men har ikke helt slått til som målscorer. Han har fått 23 kamper totalt, men står kun med ett mål.

På målvaktsplassen har Jon McLaughlin 16 kamper i år mens Matt Duke har 22 kamper. Skotten McLaughlin har vært i Barnsley siden 2008 mens Matt Duke kom i 2011.

Kaptein på laget er Ricky Ravenhill, som kom på lån fra Notts County foran forrige sesong (overgangen ble gjort permanent i sommer). Ravenhill har 15 kamper i årets sesong. Årets spiller forrige sesong, forsvarsspilleren Luke Oliver har 17 kamper i årets sesong.

Manageren for laget er Phil Parkinson. Han tok over Bradford foran forrige sesong etter å ha vært manager i Charlton. Han hadde en spillerkarriere i Bury og Reading.

Oddsen på seier til Bradford er 4.20. Tror du Aston Villa vinner er oddsen 1.62.

Kommentarer til denne saken