Gå til sidens hovedinnhold

Kan du straffes for å være anonym på nett?

13-åring begikk selvmord etter å ha snakket med anonym person på internett. Slikt får konsekvenser.

Nettavisen har tidligere skrevet om den tragiske saken fra USA der 13 år gamle Megan Meier valgte å ta sitt eget liv etter å ha blitt trakassert av en falsk tenåringsgutt.

Gikk over streken
Saken er kortfattet denne: Lori Drew tok foreldrerollen litt langt etter at hun oppdaget at sin egen datter ble baksnakket av en tidligere venninne. Sammen med datteren opprettet hun en falsk MySpace-profil i navnet «Josh Evans» som etter sigende var en tenåringsgutt.

I samtaler Lori hadde med Megan gjennom profilen til Josh, der flørting ble brukt som middelt, samlet hun «bevis» for denne baksnakkingen. Dette førte i sin tur til at Josh skal ha skjelt ut Megan i svært kraftige ordelag, samtidig som «Josh» offentliggjorde svært intime beskjeder som Megan hadde sendt.

Dette ble for mye for Megan, som hadde en historie med depresjon, og hun valgte å henge seg i skapet i oktober 2006.

Kunne ikke straffes
Faktaene rundt saken er det ingen som benekter, men problemet oppsto når lokale myndigheter ikke kunne finne noen lover i straffeloven som Lori faktisk hadde brutt.

Dette skapte stort oppstyr, og førte til at føderale myndigheter i USA bestemte seg for å gripe inn. De mente at moren hadde brutt føderale lover ved å ha forbrutt seg mot brukerbetingelsene på MySpace. Disse brukerbetingelsene sier at brukerne bare kan oppgi sanne opplysninger om seg selv.

Anser det som hacking
Ved å ha brutt disse retningslinjene, mente myndighetene at hun hadde tilegnet seg «uautorisert tilgang» til MySpaces servere, noe som igjen er ulovlig ifølge «Computer Fraud and Abuse Act» som er ment å stoppe hackere.

I USA er dette per definisjon en mindre alvorlig forbrytelse (misdemeanor), men tiltalen kan heves til "alvorlig forbrytelse" (felony) hvis det skjer i kombinasjon med en annen forbrytelse. I dette tilfellet trakassering.

Kriminelt å bryte brukervilkår?
Denne konklusjonen har fått mange til å se rødt. Som Ars Technica påpeker: Ved å laste opp en video til YouTube som du ikke har rettighetene til, så har du både brutt brukerbetingelsene og begått et opphavsrettsbrudd – og vips så kan du dømmes etter straffeloven.

I november i fjor ble Lori Drew dømt etter dette prinsippet. Konsekvensen ble at ærverdige New York Times stilte spørsmålet om det nå var straffbart å være anonym på internett.

Saken fikk store organisasjoner som normalt ikke samarbeider til å kjempe sammen mot denne dommen, inkludert borgerrettighetsorganisasjonen Electronic Frontier Foundation (EFF) og den konservative organisasjonen Heritage Foundation.

Har forkastet dommen
Straffeutmålingen var ventet å komme i slutten av forrige uke, men den dukket aldri opp. I stedet ble det klart at dommeren i saken, George Wu, trolig var enig med EFF om at «Computer Fraud and Abuse Act» handlet om å stoppe uautorisert tilgang og tyveri, ikke rene brudd på brukervilkårene – som de aller færreste uansett leser. Den fulle forklaringen fra Wu kommer først senere denne uken.

Dermed ser det ut som at alle som oppfordrer nettbrukere til å aldri operere med sitt fulle navn på internett, faktisk ikke oppfordrer til lovbrudd.

Reklame

Dette påskeegget er nesten for godt til å være sant

Kommentarer til denne saken