Gå til sidens hovedinnhold

Kan få den mest uvanlige januar på minst 11 år

For første gang på 11 år kan boligprisene falle i januar.

De siste 11 årene har de norske boligprisene steget markant fra desember til januar. En analyse av tall fra eiendomsmeglerbransjens boligprisstatistikk (basert på omsatte boliger via finn.no) viser at prisene i januar har steget med mellom 2.09 prosent og 4,63 prosent i 11-års perioden 2002 til 2013.

Lavest prisstigning (2,09 prosent) hadde perioden fra desember 2007 til januar 2008. Høyest prisstigning (4,79 prosent) fant sted i perioden desember 2006 til januar 2007. Gjennomsnittlig prisstigning desember til januar i de elleve årene er i overkant av fire prosent (se tabell nederst).

- Kanskje stiger ikke prisene «alltid» i januar
I år kan vi imidlertid for første gang på elleve år oppleve prisfall fra desember til januar.

- Desember er normalt en svak måned med fall i prisene, men jeg regner med at det blir fall også sesongjustert som de siste månedene. Jeg tror mange selgere så langt ikke har akseptert at prisene har falt og har holdt tilbake boliger som de mener ikke har fått god nok pris. Disse innser nå trolig at de må akseptere lavere pris og at risikoen er stor for a de kan få enda dårligere pris ved å vente, sier sjefanalytiker i Nordea Markets Erik Bruce.

Å selge bolig i desember er stikk i strid med det rådet boligselgere ofte får høre - nemlig at det gjelder å holde på boligen til januar fordi prisene da «alltid» stiger.

- Det er klart hvis alle følger det rådet kan det fort bli veldig mange boliger på markedet og kanskje stiger ikke «alltid» prisene i januar som vi er blitt vant til, sier Bruce.

Tror på prisfall sesongkorrigert
Administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff), tror det svært lite sannsynlig at vi får et fall i prisene i januar.

- Dette først og fremst med bakgrunn i den historiske prisutviklingen fra desember til januar der den svakeste januarmåneden har gitt en vekst i boligprisene på over to prosent. Når det er sagt så er det riktig som Bruce beskriver det at vi går inn i året med høyere varelager enn på mange år. Dette vil gi større moderasjon i prisutviklingen, og det er sannsynlig med et fall i prisene sesongkorrigert, sier Vammervold Dreyer.

Han bekrefter at aktiviteten i markedet har vært bra i desember, for desember å være.

- Mange kjøpere der ute tror ikke på videre fall i markedet, og har brukt de siste månedene i 2013 til å handle bolig. Det er derfor mer krevende enn på lenge å spå utviklingen i markedet, sier han.

Tror prisene faller fire prosent i 2014
Storbanken DNB er blant ekspertene som tror på prisfall i 2014 som helhet.

- Prisfall mot slutten av 2013 gir et negativt prisoverheng inn i 2014 på -2,4 prosentpoeng. Et ubalansert marked med mange usolgte boliger presser prisene ned, men på motsatt side vil fortsatt lav rente, god inntektsvekst og lav ledighet dempe prisnedgangen. Et annet poeng er at prisnedgang bremser igangsettingen av nye boliger som igjen vil bremser prisnedgangen, heter det i DNB Markets siste analyse i 2013.

Totalt tror DNB på et boligprisfall i 2014 på minus fire prosent i 2014 sammenlignet med 2013.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken