Gå til sidens hovedinnhold

Kan gå mot EU-krise

Det blir hard tautrekking når EU-lederne møtes til sin årlige debatt om økonomiske reformer torsdag.

- Det er en reell fare for at EU-samarbeidet skal gå i stå, sier førsteamanuensis Jan Erik Grindheim til TV 2 Nettavisen.

Starten på samtalene har vært preget av gjensidige beskyldninger, påstander om proteksjonisme og kritikk om at reformprogrammet i EU går for sakte fremover.

- Henger etter
Målet for Lisboaprosessen, som ble innledet i 2000, er å gjøre EU til «verdens mest konkurransedyktige og kompetansebaserte økonomi» innen år 2010.

- Her henger man veldig etter, og har ikke oppnådd målene som er satt, sier Grindheim.

Striden står mellom landene som vil åpne for mer konkurranse i EUs indre marked, og dem som vil beskytte nasjonale bedrifter og arbeidstakere i hjemlandet.

- Den viktigste konfliktlinjen akkurat nå går mellom Frankrike og Tyskland. Franskmennene er veldig proteksjonistiske, mens tyskerne ønsker et indre marked med fri flyt av investeringer og kapital, sier Grindheim.

- Det er en viss fare for at EU kan gå inn i en krise der vi får tilbake nasjonal proteksjonisme, sier Grindheim.

Tjenestedirektivet
Både handelsproteksjonismen og det såkalte «tjenestedirektivet» blir viktige temaer ved toppmøtet denne uken. 16. februar ble tjenestedirektivet stemt gjennom i Europaparlamentet, i en sterkt utvannet versjon.

- Opprinnelig skulle folk kunne jobbe i andre europeiske land på hjemlandets premisser. Isteden ble det til at man fritt kan jobbe i andre land, men på arbeidslandets premisser. Dette bryter med en av de «fire frihetene i EU», nemlig fri flyt av tjenester.

- Vil ikke fri flyt av tjenester forverre lønnsvilkårene til arbeidstakere i land som mottar gjestearbeidere?

- Den makroøkonomiske tankegangen er at dette vil jevne seg ut på sikt. Alle forsøk på å skape mer frihet i Europa har blitt møtt av motstand, men alle har gått bra: euroen, det indre marked og nedgang i arbeidsledigheten, sier Grindheim.

- EU-utvidelsen i 2004 har også vist at veksten har tiltatt i de nye landene.

Grindheim underviser om europeisk politikk og EU ved Høgskolen i Agder og Universitetet i Bergen.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken