(YEYE): Statens Legemiddelverk sender i disse dager ut et forslag på høring om salg av nødprevensjon utenom apotek, skriver Dagbladet tirsdag.

Frykter økt sexsmitte
Informasjonssjef i Apotekforeningen, Jostein Soldal, sier til Yeye at de mener det er et dårlig forslag og frykter også økt smitte av kjønnssykdommer dersom angrepillen i større grad vil erstatte p-pillen og kondomet.

- Vi synes dette er et dårlig forslag, fordi angrepillen dermed vil komme til å erstatte kondom og p-pille. Dette bryter med de anbefalingene som myndighetene selv gir til prevensjonsbruk og bryter også med faglige råd. Vi frykter at dette vil føre til at kriseprevensjon (angrepille, journ. anm.) skal bli brukt som vanlig prevensjon. Det kan også tenkes at det blir mer press på jentene fra guttene fordi man jo får kriseprevensjon overalt alltid. Myndighetene fører i dag en fornuftig linje med p-piller i faste forhold og kondomer for å beskytte seg mot seksuelt overførbare sykdommer, sier Soldal til Yeye.

- Kan forslaget føre til økt smitte av kjønnssykdommer?

- Ja, det mest logiske er at dette først og fremst vil erstatte kondombruk, og kondomet er jo først og fremst for dem som skifter partnere. Det er en sannsynlig konsekvens at det vil bli mer smitte av seksuelt overførbare sykdommer, sier Soldal.

Vil øke tilgjengeligheten
Legemiddelverket ønsker å øke tilgjengeligheten på angrepillen fordi man ønsker å redusere antallet uønskede svangerskap og redusere antallet aborter.

Et problem er at angrepillen må tas innen 12 timer, dermed sliter mange med å få i seg pillen før 12 timer er gått.

- Vi vil at tilgangen til nødprevensjon skal være lik overalt i Norge. Det er svært viktig at pillen tas innen 12 timer. Mange steder er apotekene stengt på kvelden, om natta og i helgene. Det kan bli for lenge å vente til apoteket åpner igjen, sier avdelingslege Steinar Madsen til Dagbladet.

Rekordsalg
I fjor meldte Apotekforeningen om rekordsalg av angrepiller. Norske kvinner hamstret angrepiller for 24 millioner kroner i fjor. Det tilsvarer en økning i salget på hele syv prosent.

Les hele saken: Rekordsalg av angrepiller

Økningen i salget av angrepiller førte også til at salget av p-piller gikk ned. Sexolog Siv Gamnes er bekymret for utviklingen.

- De fleste av våre pasienter er positive til angrepillen, og er glad for at den finnes. Det er vi også, men vi er bekymret for at folk har for stor tro på angrepillen. Alle undersøkelser viser jo at den er mindre sikker enn p-pillene, sa Gamnes til Yeye i februar.