Kontrollerte bibelens kong David og hans sønn Salomo kobberindustrien i det som i dag er sørlige Jordan? Nå kan arkeologiske utgravinger løse en av historiens store mysterier, skriver Science Daily.

Jakten på kong Salomos gruver har gjentatte ganger vært tema i bøker, tegneserier, film og fjernsyn. Allerede i 1885 skrev sir H. Rider Haggard bestselgeren «King Solomon's Mines», og i 1957 lot Carl Barks Onkel Skrue oppdage gruvene i en av sine tegneserier. I en rekke spillefilmer har heltene jaktet på de gamle gruvene, men i den virkelige verden har ingen hittil kunnet si med sikkerhet hvor gruvene lå eller om de virkelig har eksistert.

Nå har et internasjonalt forskerteam ved hjelp av såkalt karbondatering funnet ut at det var kobberproduksjon i Khirbat en-Nahas sør i Jordan på den tiden kong Salomon styrte over israelerne.

- Vi har nå bevis på at komplekse samfunn faktisk var aktive i det 10. og det 9. århundret før Kristus, og det bringer oss tilbake til debatten om fortellingene i Det gamle testamentet om denne perioden er historisk korrekte, sier Thomas Levy fra USA, som sammen med Mohammad Najjar fra Jordan leder utgravingsarbeidet.

Forskerne jobber nå for at de gamle gruvene i Khirbat en-Nahas skal settes på UNESCOs verdensarvliste, skriver Science Daily.

Se Thomas Levy forklare sine funn og teorier i denne videoen fra University of California i San Diego (ekstern lenke)