TROMSØ - ROSENBORG 3-1:

TROMSØ (Nettavisen): På hver sin måte er Sigurd «Rush» Rushfeldt og Mostafa «Mos» Abdellaoue brennhete i Tromsø.

«Rush» fordi han nå avslutter en eventyrlig karriere, og ved at han scoret to mål i sin siste toppseriekamp på Alfheim.

«Mos» ved at han på alle måter sørger for å være blant de mest ettertraktede norske spillerne foran neste sesong. Han avgjorde den bebudede sølvkampen med sin 3-1-scoring.

Tar av seg hatten
- Ja, kanskje var dette en typisk Sigurd-scoring; stuss med hodet. Jeg har ikke selv vært så god til å avgjøre i slike situasjoner, men selvsagt har jeg lært en hel masse av å kunne trene sammen med Sigurd. Det er bare å ta av seg hatten for den mannen, oppsummerer Mos.

- Hva er det konkret du har lært av Rushfeldt?

- Det er de små detaljene, som kanskje fremstår som bagateller for de som ikke driver med fotball: Måten du skal angripe ballen på, blant annet, sier Mos, som nå har scoret 14 seriemål for TIL.

Etter at Rosenborg ble beseiret, og Tromsø tok et solid grep rundt sine første sølvmedaljer siden 1990, var køen lang av aktører som hyllet Rushfeldt.

- Da han satte scoringsrekorden mot Brann i mai, var det flere som antydet at det burde reises en statue av ham. Nå synes jeg han bør få det, sier TIL-trener Per-Mathias Høgmo.

- Han er rå, og nådeløs effektiv. Han dukker opp der sjansene oppstår, hele tiden, oppsummerer Rosenborg-keeper Erik Braathen, som måtte kapitulere to ganger for Rushfeldt.

- Jeg synes jeg spilte en god kamp og jeg synes vi som lag spilte en god kamp. Men Rushfeldt ble avgjørende, mener Braathen, som mener Tromsø nå mister en målgarantist.

Ikke sentimental
For avgjørelsen til Rushfeldt er definitiv! Han lot seg overtale i desember 2008 om å komme tilbake, etter først å ha bestemt seg for å legge opp. Nå lar han seg ikke overtale flere ganger.

- Nei, jeg kan ikke legge opp tre ganger – det går ikke an, smiler han – og begrunner avgjørelsen med alderen.

- Jeg blir 39 år neste måned, og selv om helsa foreløpig holder, så merker jeg alderen. Jeg skal glede meg over at jeg får mulighet til å gi meg av egen fri vilje, mens jeg fortsatt er en reell bidragsyter på banen. Det er ikke alle som kan slutte på den måten, og det er jeg takknemlig for, sier Rushfeldt.

Og selv om ikke Rushfeldt selv har konkrete planer for hva han skal bedrive i 2012, mener trener Per-Mathias Høgmo at mulighetene er mange.

- Sigurd har mange dimensjoner. Det finnes en trenerdimensjon, en foredragsdimensjon, en dimensjon med talentutvikling – det finnes en lang rekke muligheter, påpeker han.

- Skal tenke på det
- Jeg skal tenke på disse tingene når sesongen er over – og etter at jeg har hatt ferie. Nå er det aller viktigste å gjennomføre den siste kampen godt – og sikre sølvmedaljene, sier han.

- Er det vemodig å slutte?

- Nei, foreløpig har jeg ikke tenkt på dette. Jeg er ikke av den sentimentale typen. Men det kommer helt sikkert til å bli rart å komme til januar, og oppleve at jeg ikke skal delta på fellestreninger. Det vil være første gang i hele mitt voksne liv, sier han.

Mos vil ikke vite
Og det er ikke bare rundt Sigurd Rushfeldt at spørsmålene er mange om hva 2012 skal bringe.

Det samme gjelder for rekkekameraten Mos – selv om Mos svarer det samme i dag som for et halvt år siden.

- Jeg har jo kontrakt med Vålerenga også neste år, og etter planen så skal jeg tilbake dit, sier han.

Men han har fått med seg at Tromsø og Per-Mathias Høgmo jobber for å engasjere investorer som kan bidra til at Tromsø klarer å høyne budet – ut over det budet på to millioner som Vålerenga allerede har avvist.

- Hva vet du om disse prosessene?

- Ingenting! Jeg får med meg det som står i avisene, og jeg er smigret over at jeg er ønsket. Men jeg blir ikke holdt orientert underveis om hva som skjer. Jeg har gitt beskjed om at jeg ikke ønsker å vite om dette. Jeg vil konsentrere meg om det som er konkret, og det jeg selv skal jobbe med, sier Mos.

Per-Mathias Høgmo kunne gjerne ønske å si mer, men har begrenset med nyheter å formidle.

- Både vi og Mos og omverden skal vite at vi gjør det vi kan gjøre for å sikre oss Mos. Men til syvende og sist er det Mos og Vålerenga som har det endelige ordet, mener han.

- Har du satt noen tidsfrist for når du vil ha dette spørsmålet avklart?

- Nei, vi har faktisk veldig god tid på dette spørsmålet. Vi har de aller fleste spillerne under kontrakt også for neste år. Vi mister Sigurd, men så får vi Ole Martin Årst inn i stedet for. Det betyr at vi kan bruke den tiden Mos-prosessen krever. Og overgangsvinduet er tross alt åpent til etter at neste sesong er startet, sier Høgmo.