Gå til sidens hovedinnhold

Kan ikke straffe vanekriminell

Hittil i år har en 38-åring fra Oslo begått grove tyverier for millioner av kroner. Likevel skal han ikke straffes.

(iOslo.no) 11. juni i år henla Oslo-politiet 52 saker begått av 38-åringen, hovedsakelig grove tyverier. Tirsdag denne uken ble 20 nye saker henlagt. Senest torsdag ble 38-åringen pågrepet igjen, etter å ha stukket av med tipskassa i en restaurant, skriver Dagbladet.

Etter et par timer var han løslatt, fri for straff. Dette er en mann som, etter politiets oversikt, har gjort skadeverk for 2,2 millioner kroner. Årsaken til at han går fri, er at han er psykotisk og ikke kan straffes. Han er likevel ikke psykotisk nok til å bli tvangsinnlagt.

Resultatet er at mannen nesten daglig kan drive sin vinningskriminalitet, uten at politiet eller psykiatrien kan gripe inn. Hittil er han tatt for til sammen 289 saker, blant annet tyveri, innbrudd, legemsfornærmelse og narkotika.

- Han er utvilsomt bevisst i forbrytelsene sine. Han velger både åsted, offer og utbytte med omhu. Umiddelbart etter at han har stjålet, selger han utbyttet. Forbrytelsene har ingenting med psykosen hans å gjøre, de utfører han kun med vinnings hensikt, sier politiadvokat i Oslo politidistrikt Knut Jostein Sætnan.

Smutthullet i lovverket oppsto da Justisdepartementet i 2002, med justisminister Odd Einar Dørum i spissen, opphevet ordningen med sikring, og påla det psykiske helsevernet å reagere mot «utilregnelige» personer. Nåværende justisminister Knut Storberget nedsatte i fjor et utvalg til å se på saken, men til tross for at utredningene skulle være ferdige i oktober 2006, vil ingenting skje før årsskiftet.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Reklame

Nå kommer rentehoppene - slik beholder du lav boligrente