Gå til sidens hovedinnhold

Kan komme under ti kroner literen

Prisen på råolje svinger i takt med vinterværet. Se hvor du fyller billigst i dag.

(iBergen.no) : Råoljepriser på rundt 50 dollar fatet har ført til et solid prisfall på bensin den siste tiden. I Bergen kunne du forrige helg fylle bensin til 9,97 kroner literen for blyfri 95-oktan på Uno X-stasjonen i Sandviken, mens prisen på Os torsdag var helt nede i 9,32 kroner. Fredag er derimot prisene begge steder 10,83 kroner.

Skal du fylle til under ti kroner literen fredag, må du enten bo i Volda, Ørsta eller Arendal. På de to førstnevnte stedene selger Shell Express blyfri 95-oktan til 9,86 kroner literen, mens folk i Arendal må ut med to øre mer.

Dersom vinteren blir svært mild, kan priser på under ti kroner literen bli en realitet over hele landet.

– Prisnedgangen i januar skyldes flere faktorer, blant annet at markedet har vært usikker på hvordan Opec ville forholde seg til kuttavtalene. Men den utløsende årsaken har vært det milde vinterværet i USA og Europa, sier spesialrådgiver i Statoil, Tor Kartevold, til iBergen.no.

Laveste på halvannet år
Denne uken har Statoil hatt en veiledende bensinpris på 10,73 kr, og 10,03 for diesel.

– Vi må helt tilbake til juni 2005 for å finne så lave priser, sier informasjonssjef Knut Hilmar Hansen i Statoil.

Prisen ventes nå å gå noe opp, på grunn av stigende råoljepris etter at kulden satte inn både i Europa og i USA.

Kartevold vil ikke spå for mye om prisnivået de kommende månedene, men sier bensinkundene må være forberedt på merkbare forandringer i prisen nærmest fra uke til uke.

– Det som er helt sikkert, er at vi vil få svingninger i råoljeprisen i tiden som kommer. Usikkerheten i markedet er stor.

- Kan gå under 50 dollar
– Er det sannsynlig at råoljeprisen kan gå ned i under 50 dollar fatet?

– Kan hende. Jeg kommer ikke til å ramle av stolen om det skjer. Men det betyr ikke at det er det mest sannsynlige, sier Kartevold, som samtidig bekrefter at en oljepris på 40-tallet trolig vil bety en bensinpris på under ti kroner literen i Norge.

Kontrasten vil i så fall være enorm i forhold til prisene i fjor sommer. 18. juli var den veiledende prisen på bensin 12,55 kr, og 11,02 for diesel. Dette er de høyeste drivstoffprisene noensinne i Norge.

I AS Norske Shell er det derimot ikke mange som tror på lavere priser.

– Fyll nå, er rådet fra våre eksperter. De har ikke noen tro på at prisene vil gå lenger ned, sier informasjonssjef Jakob Olsbø til iBergen.no.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler