Høyesterett forkastet torsdag anken til advokatene Morten Furuholmen og Rune Berg. Dermed risikerer en av Norges mest profilerte strafferettsadvokater å miste advokatbevillingen.

47 år gamle Morten Furuholmen har i flere år vært blant Norges mest profilerte strafferettsadvokater. Han representerte blant annet Tjostolv Moland og Joshua French som ble dømt til døden for drap i Kongo. Han var også forsvarer for Kjell Alrich Schumann, som skjøt politimannen Arne Sigve Klungland under Nokas-ranet i 2004.

Furuholmen er dømt for å ha hjulpet Nokas-raneren David Toska å inndrive fem millioner kroner pluss 1,5 millioner kroner i rente. Det var kriminelle penger som Toska hadde lånt til finansakrobaten Thomas Øye. Domstolen mener at Furuholmen burde ha skjønt at dette var penger fra kriminell virksomhet, og har derfor dømt advokaten for grovt heleri.

16 mistet bevillingen i fjor
Furuholmen er dømt til seks måneders betinget fengsel, men mer alvorlig at er han nå kan miste retten til å jobbe som advokat.

Leder Hege Bjølseth i Tilsynsrådet sier at saken vil bli fremlagt for styrets behandling enten 26. januar eller 10. mars. Hvis Tilsynsrådet kommer til at det må reageres overfor Furuholmen, kan han få en irettesettelse eller advarsel. Men rådet kan også foreslå å tilbakekalle bevillingen som advokat.

- Hvis Tilsynsrådet foreslår tilbakekalling av advokatbevillingen, så er det Advokatbevillingsnemnda som skal behandle saken, sier Bjølseth. En så sterk reaksjon er ikke uvanlig. Bare i 2010 mistet 16 advokater sin bevilling.

Lukrativ virksomhet
Morten Furuholmen er største aksjonær i Advokatfirmaet Furuholmen med 31,13 prosent. Selskapet har 24 ansatte. Furuholmen selv er styreleder i selskapet. Med seg har han seks partnere. Selskapet hadde i 2009 en omsetning på 25 millioner kroner og et driftsresultat på 10,5 millioner.

- Hvis Furuholmen mister bevillingen. Kan han da fortsette å drive sitt advokatfirma?

- Helt generelt kan jeg si at hvis du ikke lenger har advokatbevilling, så kan du heller ikke drive advokatvirksomhet, sier hun. Morten Furuholmen, som er blant landets best betalte advokater, driver i dag Advokatfirmaet Furuholmen AS med totalt sju partnere og ni ansatte.

Mellom 2006 og 2009 hadde Furuholmen personlig en gjennomsnittlig skattbar inntekt på 3,85 millioner.

- Frykter ikke å miste bevillingen
Furuholmens forsvarer, advokat John Christian Elden, sier de nå vurderer om de skal la menneskerettighetsdomstolen avgjøre saken.

- Vi vurderer å la menneskerettighetsdomstolen avgjøre om Høyesteretts innstramming av hvilke oppdrag en sivilrettsadvokat kan ta på seg er holdbar. De sier at advokaten må vurdere sannsynligheten av at klienten snakket sant, sier Elden til Nettavisen.

Elden tror imidlertid ikke Furuholmen vil miste sin advokatbevlling.

- Jeg tror imidlertid ikke dette får noen betydning for hans bevilling. Han har ikke tatt en krone og har opptrådt i åpenhet uten å skjule noe for domstolene. Det er intet av hans hederlighet som er trukket i tvil, men han har ifølge Høyesterett vurdert feil. Da er det ingen grunn til å frykte for bevillingen, selv om han har fått en skrape, sier advokaten.