Gå til sidens hovedinnhold

- Kan ta måneder å få svar

PHUKET (TV 2 Nettavisen): Leder for den norske id-gruppen, politiinspektør Reidar Nilsen i Kripos, tror det kan ta måneder før pårørende i Norge kan få endelig svar om sine savnede.

- Dersom vi finner spesielle kjennetegn, en ring med navn i eller andre ting som kan føre til en raskere identifisering, blir saken tatt ut av køen og blir opprettet som eget prosjekt. Vi er interessert i en raskest mulig identifisering, sier lederen for den norske Kripos-delegasjonen i Thailand, Rune Nilsen, til TV 2 Nettavisen.

- Arbeidet kan ta tid
Dersom man finner en match med beskrivelsene om savnede, sendes saken straks til Kripos i Norge som igjen informerer de lokale politikontorene. Det er disse som får den tunge oppgaven med å varsle de pårørende.

- Men dersom vi ikke har spesielle funn på en død person og vi har mangelfull informasjon om de savnede, kan dette arbeidet ta tid. I verste fall kan pårørende i Norge måtte vente i måneder før de får svar, sier Nilsen.

Stor internasjonal innsats
Så mange som 500 id-personer fra 19 nasjoner er nå på plass og vil jobbe døgnet rundt for å kartlegge de døde som ligger samlet utenfor templene i Khao Lak. Man planlegger å gå på skift døgnet rundt og Nilsen håper at denne innsatsen kan føre til at man klarer å undersøke mellom 500 og 1000 lik i døgnet.

Søndag var tallet på døde i Khao Lak på rundt 4500. Men dette tallet vil trolig øke, ettersom man hele tiden finner flere etter hvert som ryddearbeidet tar til på nye steder.

- Vi må nok regne med at det vil ta mellom syv og åtte dager å gjøre oss ferdige på undersøkelsesstedene. Etterarbeidet vil derimot trolig ta flere måneder, sier Nilsen.

Alle nasjonene som deltar i identifiseringsarbeidet har avsatt en person til å jobbe med å legge inn data om døde og savnete i en stor database. Dataene vil deretter sammenlignes for å finne match.

Reklame

Vi har testet 20 påskeegg - sjekk hvilke som får best karakter

Kommentarer til denne saken