Gå til sidens hovedinnhold

- Kan Tea Party-bevegelsen komme til Norge?

USA-ekspert Ole Moen svarte på lesernes spørsmål om kongressvalget.

- Kan Tea Party-bevegelsen komme til Norge? Hvorfor er Sarah Palin uspiselig også for mange republikanere? Burde Obama ha forklart bedre hva han legger i kraftuttrykket «change»? Vil dette mellomvalget forandre USA?

Dette var noen av spørsmålene som kom inn til USA-ekspert Ole Moen da han svarte på spørsmål fra Nettavisens lesere om det forestående mellomvalget til Kongressen.

- Et spesielt mellomvalg
- Det er flere ting som gjør dette mellomvalget til noe spesielt, både Tea Party-bevegelsen, finanskrisen og balansen i Kongressen, sier Moen til Nettavisen. Han er historiker og professor emeritus for Nord-Amerika-studier ved Universitetet i Oslo.

Se alle spørsmål og svar nederst i artikkelen

Han har fulgt amerikansk politikk på nært hold siden Jimmy Carter flyttet ut av Det hvite hus og Ronald Reagan rykket inn i 1981. Han sier han merker en større interesse for dette mellomvalget fra norsk side enn det som er vanlig.

Her er noen av spørsmålene og svarene:

Anders: - Burde Obama ha forklart folket bedre hva han legger i kraftuttrykket «Change»?

«Brutto nasjonalprodukt har økt nesten 3 prosent i år. Dette har ikke Obama-administrasjonen klart å formidle»

Ole Moen: - Ja, så absolutt, særlig med hensyn til resultatene som er oppnådd og motstanden/treneringen fra republikanernes side. Folk tror skattene har økt (mens de har avtatt for 90-95 prosent av folket) og at økonomien er fallende. Brutto nasjonalprodukt har økt nesten 3 prosent i år. Dette har ikke Obama-administrasjonen klart å formidle, men overlatt desinformatører som Fox News og konservative radioverter. Folk ser på arbeidsledigheten og på boligkrisen, samt misinformasjon om stimulus- og redningspakkene.

Fra Trøndelag: - Jeg lurer på om denne Tea Party-bevegelsen også kan utvikle seg til å bli avgjørende i en eller annen form også i andre land, til og med i Norge på lengre sikt?

Ole Moen: - En kan nok få tilløp i den retning, men denne bevegelsen er så basert i amerikansk bakgrunn at vi nok ikke vil få noe av samme dimensjon i Europa. Koblingen til patriotisk historie (pluss rasisme, koblet med høyrepopulisme) gjør den langt mer virkningsfull i USA.

Hilde: - Hvorfor er Palin så uspiselig også for mange Republikanere?

«Hun er så grenseløst uvitende»

Ole Moen: Først og fremst fordi hun er så grenseløst uvitende og har så lite konstruktivt å føre i marken. Nå er hun blitt mer og mer aggressiv/skittkastende på andre republikanere også, i brudd med vanlig folkeskikk, selv om politikken ikke alltid følger reglene her.

Hege: - Hvorfor sliter Obama så mye i USA nå - hva har skjedd siden valget?

Ole Moen: - Republikanerne har malt seg inn i et negativt hjørne, ledet av ekstremister. De har trenert de fleste saker i begge kamre og sjikanert republikanere som har samarbeidet med Obama/demokratene. Negativ mediefokus (særlig Fox News og konservative radioverter) på økonomien, arbeidsledighet, etc. samt den vanskelige økonomiske situasjonene for mange familier, har gjort det vanskelig å formidle de positive virkningene av hans politikk. Flere av helselovens positive virkninger for «folk flest» vil ikke slå inn før i 2014, for eksempel.

Lise: - Hvordan vil dette valget forandre USA på lang sikt? Eller vil det det i det hele tatt?

Ole Moen: - Frammøte og utfall vil avgjøre. De fleste «nye» republikanere er «old hands» med lang fartstid i Kongress og delstatspolitikk. De nominerte Tea Party-folkene er en liten gruppe, og blir de valgt, vil de ikke kunne prege partiet i større grad, tror jeg. Republikanerne vil med seier i ett eller begge kammer få «eierskap» i utviklingen og må handle mer ansvarlig. De kan ikke lenger bare kjøre på det negative. Tror ikke forskjellene blir så store.

«De nominerte Tea Party-folkene er en liten gruppe, og blir de valgt, vil de ikke kunne prege partiet i større grad, tror jeg»

Lover å kutte statlige utgifter
Demokratene ligger ifølge meningsmålingene an til å miste flertallet i Representantenes hus til Republikanerne, men håper å beholde flertallet i Senatet.

- Det amerikanske folket har styringen, uttalte John Boehner, leder for det Republikanske partiet i Representantenes hus ifølge Associated Press (AP). Han lover å kutte statlige utgifter hvis partiets hans vinner makt tirsdag.

Selv har han drevet valgkamp i hjemstaten Ohio, der Republikanerne håper på et realt valgskred, noe som kan gjøre Boehner til landets mektigste republikaner.

Boehner har gjort det klart for velgerne at Republikanernes vil bruke den nyvunne makten de håper på til å skape nye jobber og få fortgang i økonomien. Han lovet at republikanerne på ukentlig basis skal fremme forslag om reduksjon av statlige utgifter i Kongressen.

Det går mot et thrillervalg i amerikansk politikk, og de fleste politikere med noe tyngde - inkludert president Barack Obama selv - har kastet seg inn i valgkampen. I en tale i Cleveland søndag oppfordret han innstendig folk om å komme seg opp av sofaen og forsøkte å vekke til live noe av engasjementet fra presidentvalget, melder BBC News.

Pekte på Bush
- Nå har dere igjen sjansen til å si «Yes we can», sa Obama i sin tale. Når det gjaldt økonomien, som kan bli verkebyllen som gjør at Demokratene denne gangen går på en smell, pekte Obama mot sin forgjenger i Det hvite hus, George W. Bush:

- Dette valget handler om valget mellom politikken som fikk oss ut i dette uføret og politikken som leder oss ut av det, sa han til 8000 tilhørere. En uttalelse om at Latino-velgere burde straffe sine «fiender» ved valgurnene fikk republikanerne til å rase og Obama valgte mandag å beklage ordbruken.

Obama i 14 stater
Mandag var Obama hjemme i Det hvite hus etter en hektisk valgkamptur gjennom fire stater i helgen. Presidenten har besøkt 14 stater i valgkampens siste måneder. Noen av dem har han vært innom to ganger.

Oppfordringen om at folk må bruke stemmeretten, kommer like innstendig fra den republikanske leiren.

- Det hjelper ikke oss noe at folk støtter oss hvis de ikke gjør seg til velgere, sa Marco Rubio ifølge AP. Rubio er en republikaner som kan vinne en plass i Senatet for Florida.

Har du spørsmål om USA-valget til Ole Moen, skriv det inn i feltet under.

Reklame

Påskeegg 2021: Dette er våre favoritter