Gå til sidens hovedinnhold

- Kan være verdt 100 mill. kr

Kunstekspert tror ikke kirkemaleriet i Larvik er verdt 20 millioner kroner.

Ingen har gjort en kunstfaglig analyse av maleriet som ble stjålet fra Larvik kirke og gjenfunnet. Bildet kan være malt av den tyske renessansekunstneren Lucas Cranach den eldre, eller det kan være malt av noen andre.

LES OGSÅ: Her lå millionmaleriet

- Dermed er det heller ingen som kan vite nøyaktig hva maleriet er verdt, sier kunstekspert Haakon Mehren til Nettavisen.

Han stiller seg tvilende til verdivurderingen på 20 millioner kroner.

Elevarbeid eller original Cranach?
Dersom maleriet viser seg å være et elevarbeid, tror Mehren verdien vil være et sted fra en til tre millioner kroner.

- Hvis man derimot kommer til at dette er det vakreste av alle, kan det være verdt opp mot 100 millioner kroner, sier han.

Dukket opp i Porsgrunn
Onsdag trakk man et lettelsens sukk i Larvik da det stjålne maleriet «La de små barn komme til meg» kom til rette. Maleriet ble stjålet fra Larvik kirke natt til søndag 8. mars. En 51 år gammel mann er pågrepet og siktet for medvirkning i saken. Han har samtykket til fire ukers varetektsfengsling. Bildet ble funnet i en varebil som tilhører siktede på Osebakken i Porsgrunn.

Tar kontakt med tyske kolleger
Mens politiet etterforsker tyveriet, har Haakon Mehren tatt initiativ for å få undersøkt om maleriet virkelig er malt av Lucas Cranach den eldre. Han har kontaktet tyske kolleger og bedt om hjelp. I beste fall kan maleriet ha en verdi langt over det som hittil er antydet.

- Enten er bildet verdt vesentlig mindre enn 20 millioner kroner, eller vesentlig mer. Det kan være verdt opp mot 100 millioner kroner, sier Haakon Mehren til Nettavisen.

Mehren sier det er umulig å fastlå dette uten at det blir gjort en grundig analyse, men han utelukker ikke at bildet er malt av Cranach selv.

Tar initiativ til ekspertvurdering
I 50 år har han vært spesielt opptatt av Lucas Cranach d.e., i sin tid Tysklands mest populære kunstner. Nå tar Mehren initiativ til at det blir foretatt en kunstfaglig vurdering av Larvik-maleriet.

- Jeg har tatt kontakt med Cranach-arkivene i Berlin og Basel og sender i dag ned et omfattende materiale, blant annet bilder som ble tatt av maleriet da det var til restaurering i 1964, sier Mehren.

- Meget høy kvalitet
Selv sier han at maleriet, som er Larvik kirkes største klenodium, er av meget høy kvalitet. Men Cranachs bilder ble kopiert i stort antall allerede i hans samtid. Det skjedde delvis av hans elever og i hans verksted. Cranachs mest kjente bilde, kjent som «Gnadenbild», skal ha helbredende kraft. Det finnes 10.000 kopier av dette, ifølge Mehren. «La de små barn komme til meg», anslår han at det finnes 15-20 utgaver av, der bare et par av dem er malt av mesteren selv.

- Burde vært sikret bedre
Det var Gunnar Krogh-Hansen hos Blomqvist som vurderte verdien av maleriet til 20 millioner kroner, ifølge Aftenposten. Mehren sier det er uforståelig at verken kirken, myndighetene eller Nasjonalmuseet har gjort mer for å dokumentere verkets verdi og for å sikre det.

- Hvis dette blir klassifisert som et betydelig verk, bør det ikke henge i kirken. I så fall må det boltes fast og henge bak pansret glass, sier han.

Utbetaler ikke dusør
Den norske kirkes eget forsikringsselskap hadde utlovet 500.000 kroner i dusør til de som kom med informasjon som førte til at maleriet kom til rette, men det var politiets egen etterforskning som ledet dem til maleriet.

Les også: Maleriet er funnet

- Vi har fått mange tips, men ingen som var av betydning for oppklaring av saken. Det var politiets egen etterforskning som gjorde at vi kunne pågripe denne mannen for å ha en tilknytning til tyveriet, uttalte stasjonssjef Gunnar Orskaug til Nettavisen onsdag.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken