Gå til sidens hovedinnhold

Kanonuke på Wall Street

En fantastisk børsuke sendte Dow Jones stadig nærmere en magisk grense.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

De amerikanske børsene fulgte rallyet på torsdag også fredag. Godt drevet av flotte resultater fra store tungvektere som Wal-Mart og General Electric samt oppkjøpsfeber sendte Dow opp 2,2 prosent uken sett under ett, og det var indeksens beste uke siden april. S&P 500 steg med 1,4 prosent og Nasdaq med 1,5 prosent uken sett under ett. Dow Jones er for alvor nær den magiske grensen på 14.000 poeng.

NA24 - din næringslivsavis

Igjen kom carry trade i fokus etter at den japanske sentralbanken valgte å la renten få stå i fred. Med carry trade menes det at man låner penger i markeder med lav rente for å investere dem i for eksempel amerikanske aksjer og statsobligasjoner.

- De fleste selskapene akkurat nå tenker på sine egne aksjer, på linje med resten av markedet, som et godt kjøp, sier en forvalter, ifølge Bloomberg.

Før børsstart er det kommet tall fra amerikansk detaljhandel. Det ble meldt om fallende handel og økende importpriser. Torsdag hadde Dow Jones den beste dagen på fire år, og dagens makrotall startet med å kjøle markedet ned, men utover sesjonen så investorene lyst på situasjonen og resten av resultatsesongen.

Aluminiumsgiganten Alcoa ble overbydd av gruveselskapet Rio Tinto i sitt oppkjøpsforsøk på Alcan. Etter børsen stengte i USA torsdag sa Alcoa at de trekker budet på Alcan, og ikke vil overby Rio. Investorer virker lettet over at selskapet ikke vil bruke så mye penger, og sendte aksjen opp 4,5 prosent.

General Electric, verdens nest største selskap målt i markedsverdi, klatret til det høyeste nivået på fem år. Selskapet kom med resultat fra andre kvartal. Resultatet bedret seg med 10 prosent sammenlignet med samme periode i fjor, i tråd med analytikernes forventninger.

Alle de 16 boligbyggerselskapene som utgjør indeksene til Standard & Poor steg på forventninger om at investorlegenden Warren Buffett vil kjøpe seg opp i Hovnanian Enterprises Inc.

- Du følger disse menneskene som har vært suksessfulle. Og med Warren Buffett kan du ikke argumentere mot hans suksess, sier en forvalter, ifølge Bloomberg.

I den grad USA følger utviklingen i Europa, kan investorer med glede se at DAX-indeksen i Tyskland når rekordnivåer for første gang siden år 2000.

- Kan vi fortsette momentumet vi startet i går? Det kommer til å kreve betydelig godt nytt, sier Art Hogan, markedsstrateg hos Jefferies & Co, til Marketwatch.

- Mulige momentumbyggere inkluderer gode resultattall fra amerikanske bedrifter, å få oljeprisen under 73 dollar fatet, eller tiårige statsobligasjoner ut av skummelt territorium, forteller Hogan.

Den viktige renten på tiårige statsobligasjoner falt om lag med de tre basispoengene som den steg med torsdag til 5,1 prosent fredag kveld.

Årets høyeste oljepris ble et faktum i løpet av handelen. Den amerikanske WTI-oljen er nå på det høyeste nivået på hele 11 måneder, og tett oppunder den historiske rekorden, etter at oljeleveransene fra Nordsjøen ble minsket grunnet krøll med en rørledning. BPs Armada oil field har siden juni hatt vedlikehold. Fredag meldte Chevron Corp. og ConocoPhillips at de ikke fikk oljeekvivalentleveranser grunnet at rørledningen nå var stengt.

Frontkontrakten på WTI-oljen steg med to prosent til 73,93 dollar fatet. Prisen er nå kun 3,6 prosent svakere enn den historiske prisen på 78,40 dollar som ble satt 14. juli i fjor.

Dagens nøkkeltall:
Dow +0,33% til 13.907,25

Nasdaq +0,20% til 2.707,00

S&P 500 +0,31% til 1.552,50