Gå til sidens hovedinnhold

Kardemommeloven inn i terrordebatten

Islamsk råd med felles markering mot terror i Oslo.

JERNBANETORGET (Nettavisen): Lørdag ettermiddag hadde Islamsk Råd Norge samlet sammen representanter fra norske myndigheter, Den norske kirke, antirasister og norske muslimer. Målet var å lage en markering for å vise at forskjellige trosretninger står sammen mot terror.

Barnelærdom

Sist helg sjokkerte den irakiskfødte 28-åringen Taimour Abdulwahab med å sprenge seg selv i luften i et bombeangrep i Stockholm. En uke etter var fellesnevneren for alle som holdt appell på Jernbanetorget, en kategorisk fordømmelse terror som virkemiddel.

I det iskalde desemberværet i hovedstaden, varmet det mange da lederen av Islamsk Råd Norge, Senaid Kobilica, dro fram Thorbjørn Egners Kardemommelov på slutten av sin appell.

«Man skal ikke plage andre,

man skal være grei og snill,

og for øvrig kan man gjøre hva man vil.»

Men før det var tonen fra Kobilica noe mer alvorlig. På vegne av norske muslimer poengterte han at selvmordsbomberens planer i Stockholm var en tankevekker.

- Det finnes ingen formildende omstendigheter som kan legitimere terror. Kategorisk fordømmelse er det eneste svaret, sa han under markeringen.

Kobilica presiserte at terror ikke på noen måte skal unnskyldes, og at både muslimer og kristne har en forpliktelse for fredelig sameksistens.

- Det betyr ikke at vi skal overse det som skjer i land som Afghanistan og Irak, men det er politiske og militære spørsmål som må drøftes i sin rette sammenheng.

- Ønsker et trygt liv

Noen hundre personer hadde tatt seg fri eller bare et pusterom fra handleturen i sentrum for å høre på flere innlegg om terrortrusselen som kom litt nærmere med selvmordsbomberen i nabolandet. Blant disse var utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap), Kari Helene Partapuoli, leder i Antirasistisk Senter og Oslo-biskop Ole Christian Kvarme.

Alle sammen hadde samlet seg under en felles parole: «Sammen mot terror».

- Alle ønsker å leve et trygt liv, så enkelt er det. Vi står derfor sammen mot de som ønsker å spre frykt, sa Støre til de frammøtte.