Gå til sidens hovedinnhold

Kastes ut seks timer etter fødselen

Helse Bergen svinger sparekniven og vil kaste ut nybakte mødre rett etter fødselen.

(iBergen.no) Helse Bergen legger opp til å kutte 10 prosent i budsjettet på Kvinneklinikken ved Haukeland Universitetssykehus. Det kan få dramatiske konsekvenser for de fødende.

- Kuttene vil gi så få jordmødre på vakt at vi blir nødt til å sende kvinnene hjem etter 24 timer. I verste fall må vi kutte enda flere stillinger for å innfri kravene om budsjettballanse for 2007. Da kan vi bli vi nødt til å sende friske flergangsfødende kvinner hjem etter bare seks timer, sier jordmor Lise Strømme ved Kvinneklinikken til sykepleien.no.

Jordmødrene mener situasjonen er så uholdbar at de nå har sendt saken direkte til helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad med klar melding om sine synspunkter.

«Det er vanskelig å forstå at vi i et offentlig helsevesen skal ha så store krav til nedskjæringer på dette området. Vi kan ikke akseptere at vi i ett av verdens rikeste land skal ha et svangerskaps- og fødetilbud som ligger på grensen til det forsvarlige,» heter det i brevet som havnet på statsrådens pult i formiddag, skriver medlemsbladet for sykepleierforbundet.

Strømme, som også er nestleder i Jordmorforbundet og tillitsvalgt i Norsk Sykepleierforbund, påpeker at ved Rikshospitalet får førstegangsfødende ligge i tre til fire dager. Ett døgns liggetid har aldri vært på tale. Hun er nå redd for danske tilstander ved Kvinneklinikken. I Danmark er bemanningen på vakt betydelig redusert og det har gått ut over både omsorgskvalitet og medisinsk forsvarlighet

Budsjettforslaget skal opp i styret i Helse Bergen 17. januar.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Regntøyet du trenger til den norske sommeren

Kommentarer til denne saken