Gå til sidens hovedinnhold

Kastet egg mot partileder

Demonstranter kastet egg og knuste mikrofonen til Vidar Kleppe da han forsøkte å tale på Egertorget mandag.

Politiet klarte ikke å hindre at demonstranter fra blant annet SOS Rasisme omringet Demokratene-leder Vidar Kleppe da han skulle til å ta ordet like før klokka 16 mandag ettermiddag.

Demonstrantene tok mikrofonen hans, og knuste den før de begynte å kaste egg mot Kleppe.

- Tilløp til konfrontasjon
«Ingen rasister i våre gater», ropte demonstrantene mot den tidligere Frp-eren.

Kleppe var tydelig stresset under demonstrasjonen.

- Det har vært noe slåssing og tumulter der på en eller annen måte i forbindelse med valgmøtet, sa operasjonsleder Kjell Hjulstad ved Oslo politidistrikt til TV 2 Nettavisen ved 17-tiden.

En knapp time senere opplyser politiet at det ikke var direkte slåssing.

- Det var tilløp til konfontasjoner. I tillegg ble det kutta ledninger til høyttaleranlegget og kastet egg, sier operasjonsleder Gunn Anita Bjørnbakk ved Oslo politidistrikt til TV 2 Nettavisen.

Ifølge politiet deltok om lag 70 personer i demonstrasjonen.

- Det var arrangørene som valgte å avslutte, informerer Bjørnbakk.

- Jeg lar meg ikke stoppe for det jeg mener er en viktig kamp for vår nasjon, nemlig at vi skal ha en skikkelig innvandrings- og asylpolitikk, at mulla Krekar skal ut av landet og at vi skal løfte våre egne slitere som har jobbet et helt liv, sa Kleppe i en kommentar til TV 2 Nyhetene under demonstrasjonen.

Se hele innslaget i TV 2 Nyhetene (abonnement).

Leder for SOS Rasisme, Trond Thorbjørnsen, var tilstede under markeringen.

Tar avstand fra eggkasting
- Kleppe rakk nesten ikke noe, men det var ingen fremmøtte i utgangspunktet. Han var jo der for å la seg bli møtt av motstand, så det ut som, forteller Thorbjørnsen.

- Det er bra at mange møtte opp og at det stort sett gikk rolig for seg, men dumt at noen velger å kaste egg. Vi har nettopp hatt et lite oppsummeringsmøte, og det var ingen her som var uenige i at eggkastingen var et feiltrinn, understreker Thorbjørnsen.

Til tross for at de tar avstand fra selve eggkastingen, mener SOS Rasisme det var både riktig og viktig å møte opp.

- Vi var vel en 30-40 personer fra SOS Rasisme og et tilsvarende antall demonstranter til stede som ønsket å markere avsky mot Demokratene. Det er viktig å ikke la rasistiske ytringer og forsøk på å nøre opp under hat få skje helt fritt. Det er viktig at noen reagerer, sier Thorbjørnsen til TV 2 Nettavisen.

I forkant av demonstrasjonen skal Kleppe ha varslet at han ville markere «en landsvikerfri sone» under appellen. Denne informasjonen er mandag ettermiddag fjernet fra Demokratenes nettsider.

- Det er noe vi ikke synes noe som helst om. Ofrene for uttalelsene dette partiet kommer med gjør at bestemte grupper føler seg mindre velkomne under valgkamp, påpekes det fra SOS Rasisme-lederen.

Ifølge Thorbjørnsen forløp demonstrasjonen, bortsett fra eggkastingen, relativt rolig.

- Det eneste vi så var at en av Demokratene hevet en flaske på et tidspunkt, forteller Thorbjørnsen.

Det har ikke lykkes TV 2 Nettavisen i å komme i kontakt med Demokratenes hovedkontor, eller Vidar Kleppe selv mandag kveld.

Reklame

Best i test: Maskinene som gjør frityrmaten sunn

Kommentarer til denne saken