Den irakiske journalisten Muntazer al-Zaidi klarte ikke å holde seg i tøylene da Bush og Iraks statsminister Nuri al-Maliki holdt en felles pressekonferanse i Bagdad søndag. Bush var i landet for å ta farvel, og farvel skulle han jommen få.

Avskjedskysset
Journalisten tok av seg skoen og kylte den mot Bush.

– Her er avskjedskysset, din hund! ropte han.

Bush klarte så vidt å dukke før skoen hvinte forbi. Så kom nok en sko flygende, og Bush måtte dukke på nytt.

Journalisten, som er ansatt i fjernsynskanalen Al-Baghdadia, ble båret ut av rommet av sikkerhetsfolkene på stedet. Hva som vil skje med ham videre, er foreløpig ikke avklart.

- Alt jeg kan rapportere er at det var størrelse 10, sa Bush humoristisk etter hendelsen.

Siste besøk
Det er fjerde gang Bush besøker Irak etter invasjonen i mars 2003, og etter alle solemerker er det også hans siste besøk i landet før han overlater roret til Barack Obama den 20. januar 2009.

Bush benyttet anledningen til å forsvare sin beslutning om å invadere landet, en invasjon som hittil har kostet 4.209 amerikanske soldater livet.

– Det har ikke vært noen enkel jobb, men det har vært nødvendig for sikkerheten i USA, for håpet i Irak og for verdensfreden, sa Bush da han møtte Iraks president Jalal Talabani.

Avtale
Bush ble ønsket velkommen av Talabani i presidentpalasset i Bagdad søndag ettermiddag. Under velkomstseremonien understreket Talabani at Irak i dag har «demokrati, menneskerettigheter og rikdom».

– Bush er en stor venn av det irakiske folket, han har hjulpet oss i frigjøringen av landet vårt, sa Talabani om sin amerikanske kollega.

Senere møtte Bush Iraks statsminister Nuri al-Maliki for å undertegne en avtale som nylig ble inngått mellom de to landene.

Avtale slår fast at USA skal trekke sine styrker ut av Irak senest i 2011. Ifølge Bush vil avtalen forhåpentligvis gjøre det lettere for irakerne å forstå «hvilken velsignelse det er med et fritt samfunn».

Fiasko?
Siden i fjor er volden gått markant ned i Irak, men det er fortsatt 150.000 amerikanske soldater i landet, og krigen har hittil kostet skattebetalerne i USA i alt 4.000 milliarder kroner, melder nyhetsbyrået AP.

Samtidig viser en intern granskningsrapport fra USA at gjenoppbyggingen i landet i stor grad har vært en fiasko, skriver The New York Times. Rapporten konkluderer ifølge avisa med at USA ikke har satt opp det apparatet som er nødvendig for å lykkes med gjenoppbyggingen.

Bestrebelsene for å få til gjenoppbygging i Irak er ødelagt av indre strid i byråkratiet, vold og mangel på helt grunnleggende kunnskap om det irakiske samfunnet, og USA har ikke lyktes med stort mer enn å reparere det som ble ødelagt under invasjonen, heter det i rapporten.

Det er republikaneren Stuart Bowen, en jurist som er generalinspektør for gjenoppbyggingen i Irak, som har ledet granskingen. Rapporten bygger på om lag 500 intervjuer og 600 revisjoner, inspeksjoner og granskinger.

(©NTB)