Gå til sidens hovedinnhold

Kastet ut av Forsvaret

Karlsvik-saken er så betent for ledelsen i Forsvaret at det får konsekvenser for personer som ytrer seg.

Redaktøren av et militærfaglig tidsskrift for Sjøforsvaret, ble kastet ut av kontoret sitt på Haakonsvern, etter å ha skrevet en kritisk lederartikkel om Forsvarets behandling av Atle Karlsvik.

Redaktør Gunner Vetlejord i det militærfaglige tidsskriftet Norsk Tidsskrift for Sjøvesen, trakk seg i dag med umiddelbar virkning etter å ha blitt kastet ut fra kontoret sitt på marinebasen Haakonsvern. Vetlejord som i ti år var informasjonssjef på marinebasen, sier til TV 2 Nyhetene at han ikke kan leve med at Forsvaret reagerer slik når man er uenig med redaktøren.

Bakgrunnen for bråket er en lederartikkel han skrev om Forsvarets behandling av den frikjente kontreadmiralen Atle Karlsvik. Her står det blant annet:

- Atle Karlsvik har vært et medieoffer, - skapt av Forsvars-ledelsen og pressen sammen.

- Framferden til Forsvars-ledelsen er ikke bare pinlig, den er skammelig og uverdig.

190266

Reagerte kraftig
- Jeg står fullt inne for lederen. Man kan ikke være redaktør hvis man ikke står inne for det man skriver, sier Vetlejord.

Men TV 2 kjenner til at generalinspektøren for Sjøforsvaret, Jan Erik Finseth, reagerte så kraftig på innholdet at han umiddelbart skal ha gitt ordre om at redaktøren ikke lenger få ha kontor på marinebasen. Videre skal han ha truet med å kutte støtten til Sjømilitære Samfund som utgir bladet.

Vetlejord mener måten Forsvars-ledelsen reagerer på i et land med en fri presse, ikke er bra. Han er overrasket og rystet over måten saken har blitt håndtert på. I dag pakket han ned sakene sine på kontoret og valgte å si opp stillingen sin med umiddelbar virkning.

- Planlagt utkastelse

Presse- og informasjonsoffiser i Sjøforsvarsstaben, Jan Ketil Steine, har en annen forklaring på utkastelsen. Han opplyser at det ville være rart om utenforstående ble forsynt med kontorplass på Forsvarets regning.

- Det gjør vi ikke med noen andre organisasjoner eller tidsskrifter, sier Steine.

Forsvarsledelsen hevder at utkastelsen var planlagt før tidsskriftet kom ut, men TV 2 vet at ordren kom som lyn fra klar himmel for sjefen på Haakonsvern, Åsmund Andersen. Andersen iverksatte ordren om å fjerne kontorplassen til redaktør Vetlejord. Han sitter i en kinkig dobbeltrolle, fordi han også er president i Sjømilitære Samfund som utgir tidsskriftet.

- Ikke åpenhet i Forsvaret
- Dessverre kan det ut som en bekreftelse på det vi har fryktet. Nemlig at det ikke er den åpenheten og den respekten for ytringsfrihet som det burde være i det norske Forsvaret, og som Forsvaret dypest sett er helt avhengig av for å ha troverdighet og tillit, sier assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Arne Jensen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis