Gå til sidens hovedinnhold

Katastrofealarm etter diaré

28 passasjerer i et fly på Gardermoen ble holdt isolert i flere timer tirsdag kveld på grunn av diaré.

British Airways-fly med 28 passasjerer om bord ble isolert på flyplassen på grunn av sykdom om bord.

Er du på Gardermoen eller kjenner noen av de som er på flyet. Send en mail til vaktsjef eller send mms til 02255.

Flere av passasjerene var syke med kvalme, diaré og oppkast. Dermed ble flyet, som kom fra Heathrow i London, isolert ved landing på Gardermoens mens helsepersonell og ambulanser ble innkalt.

Se video på TV 2 Sumo

- Fryktet livsfarlig sykdom
Mannskapet fryktet et livsfarlig virus da flere passasjerer plutselig ble syke.

- Vi fikk inn meldinger at flere personer i en gruppe blant de reisende var syke. Det viste seg å være snakk om en fire, fem personer, sier seksjonssjef Hans Holmgrunn ved Gardermoen politistasjon til Nettavisen.

Dermed ble beredskapsplan i slike situasjoner satt i verk.

- Det ble slått full alarm for å være på den sikre siden. Vi visste ikke hva dette var for noe, og konsekvensene dersom det var snakk om noe veldig alvorlig, kunne være store, sier Holmgrunn.

Ambulanse og politi
Mannskaper fra politiet kom ut til flyet rundt klokken 16.30. Samtidig ble det hentet inn ambulanser, og smittevernlegen ble rekvirert fra Ullensaker.

Deretter ble de syke personene undersøkt av helspersonellet.

- Det viser seg å være en type ufarlig diaré. Passasjerene blir nå etterhvert dimmitert, og blir kontrollert ved innreise på normal måte, sier Holmgrunn like før klokken 19.

Det kom også busser til stadet som var tapet i dørene, ifølge VG.

Syke flyktninger
Ifølge informasjonssjef Jo Kobro ved Oslo lufthavn Gardermoen, var det en gruppe på 28 flyktninger fra Burma på flyet. Det var fire av disse som var syke.

- De kastet opp og hadde diaré under turen. Mest sannsynlig har de spist noe de ble syke av før reisen, sier Kobro til Nettavisen.

Passasjerene be nå fraktet i busser fra flyet, som har stått isolert ute på rullebanen. De burmesiske flyktningene blir tatt hånd om av politiet.

OSL ble gjort kjent med saken ved 17-tiden tirsdag.

Hvite dresser og munnbind
Det kom helsepersonell inn på flyet kort tid etter at flyet kom bort til gaten på Gardermoen.

- De hadde startet med å ta ut bagasjen da vi plutselig ble stoppet. To mann med hvite dresser og munnbind kom om bord. Samtidig vrimlet det av sykebiler og politi, sier passasjer Pål Prøis til VG Nett.

Han forteller at selve flymaskinen hadde blitt tauet langt vekk gatene på hiovedflyplassen og ble stående isolert nærmere SAS-hotellet.

- Det kom det to gule busser med ventilasjonsvinduene teipet igjen. Det ble det litt «spooky», forteller Prøis.

Kom fra camp
Terje Starberg (65) var også med på flyturen.

- Vi fløy i fra London. Etter en liten stund ble det litt urolig vær og tre, fire personer begynte å kaste opp. Da vi landa ble vi stoppet og fikk ikke gå ut. Det kom smittevernere inn på flyet som undersøkte personene, sier han til Dagbladet.no.

Han var på vei hjem fra Thailand etter åtte måneder og hadde reist den samme ruta fra Burma, via Thailand som de syke personene. De satt på Gardermoen i tre timer før de fikk gå ut.

Kilder dagladet.no har snakket med sier at burmeserne sa de kom fra en «camp» og at de skulle flytte til Norge.

Nettavisen følger saken.

Reklame

Grillpakken som gir deg saftig mat