Gå til sidens hovedinnhold

Katastrofen avblåst i Østfold

Sykehuset Østfold har avblåst katastrofeberedskapen. Legionella-epidemien ser nå ut til å være på rask retur.

Fortsatt er seks personer alvorlig syke av legionella-bakterien i Fredrikstad. Nå skal kontrollen med alle kjøletårn forbedres.

Det sa sykehusledelsen under en pressekonferanse i Fredrikstad ved 15.00-tiden onsdag. Det siste døgnet har bare én person testet positivt for legionella.

- Vi har ingen katastrofeberedskap på det nåværende tidspunkt, konstaterte sykehusets administrerende direktør Ulf Ljungblad under pressekonferansen.

Til nå har 35 personer testet positivt for legionella. Totalt har over 200 personer blitt testet for sykdommen. Fem personer har omkommet av legionella, og seks personer er svært alvorlig syke. Tre av disse ligger i respirator.

På retur
Fordi antall registrerte smittede har økt marginalt de siste døgnene, mener helsemyndighetene at smittefaren i Fredrikstad og Sarpsborg nå er over. Legionella smitter ikke fra menneske til menneske. Kjøletårnet, som bakterien høyst sannsynlig har kommet fra, er trolig slått av eller renset.

Legionella-epidemien vil likevel føre til press på sengeplassene ved Sykehuset Østfold i lang tid fremover. Gjennomsnittlig liggetid på sykehus etter legionella-smitte er over 3 uker. Til nå er 16 personer overført til sykehus i Oslo-regionen.

Likevel vil sykehuset gjenoppta vanlige kirurgiske operasjoner om kort tid. Tidligere denne uken varslet sykehuset at alle operasjoner var utsatt.

Jakter på kilden
- Det er gledelig at smittekilden nå ser ut til å være passiv. Vi vil likevel fortsette å lete etter smittekilden med full styrke, sa kommunelege Svein Rønsen under pressekonferansen.

80 prøver ble sendt til analyse ved Telelab i Skien tirsdag og onsdag.

- Det tar mellom tre og 10 dager å gro prøvene. Deretter vil det ta en dag å identifisere bakteriene, sier avdelingsleder Eirik Ask ved Telelab til TV 2 Nettavisen.

DNA-tester
Selv om Telelab kan knytte legionella til et kjøletårn, betyr det ikke at smittekilden er funnet. Rundt halvparten av alle kjøletårn i Norge huser legionella-bakterier. Smittejegerne jakter på tårnet der bakteriene har fått lov til å bli så mange at de har spredt seg utover Østfold gjennom fordampede vanndråper.

For å finne smittekilden på smittejegerne sammenligne legionella-bakterienes DNA med DNAen til legionella-bakterien som pasientene er smittet med. Dette arbeidet vil igjen ta noen dager.

Kan forbli ukjent
Smittekilden vil derfor ikke bli funnet før tidligst neste uke. Arbeidet kan også ta lenger tid, og smittejegerne kan heller ikke garantere om den noen gang blir funnet. Fordi Fredrikstad ikke hadde kontroll med alle kjøletårnene vet man ikke om det er tatt prøver av alle tårn.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen

Kommentarer til denne saken