Gå til sidens hovedinnhold

Katastroferennet som endret alt for Jacobsen

- Det var da jeg ble overbevist, sier sportssjefen.

Etter nesten to år med motgang, stod Anders Jacobsen igjen øverst på seierspallen da han torsdag vant nyttårshopprennet i Garmisch-Partenkirchen.

En alvorlig kneskade og et fratatt førerkort er bare noe av det som har gjort veien tilbake til toppen krevende for den sympatiske 29-åringen.

Men nå åtte år etter at han vant hoppuken for første gang, er han igjen for alvor med i kampen om sammenlagtseieren.

Når to av fire renn er gjennomført, ligger Jacobsen 21,2 poeng bak lederen Stefan Kraft fra Østerrike.

- Det er ingenting, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

- Men utfordringen er at det ikke bare er han som leder som kan vinne. Sjansene for at Kraft vinner hoppuka er relativt små. Han skal hjem og hoppe som storfavoritt i et sinnssykt leven i Østerrike, noe det ikke er gitt at han takler, forklarer Bråthen, som ser på slovenske Peter Prevc som den største favoritten.

Fikk hoppe i katastroferennet
Det sies at ting snur fort i hoppsporten, og Anders Jacobsen ble et godt eksempel på dette da han torsdag vant i Garmisch.

Tidligere i sesongen har nordmannen slitt, og det var lenge usikkert om han i det hele tatt ville bli tatt ut til turneringen.

Sportssjef Bråthen har hele tiden vært klar over toppnivået til nordmannen, men skjønte først i Oberstdorf at 29-åringen hadde noe stort på gang.

Mens de fleste av hopperne måtte innse at det ikke ble noe hopprenn i snøværet i Oberstdorf søndag, var Jacobsen én av de få som fikk sette utfor.

Til tross for vanskelige vindforhold, i et renn som ble kritisert av både skipresidenter og hopplegender, leverte Jacobsen et godt hopp.

- Jeg føler at den største positive greia for Jacobsen var da det ble avlyst i Oberstdorf. Han fikk hoppe under veldig vanskelige forhold og gjorde et bra skihopp. Det var da jeg ble overbevist om at han har noe på gang igjen. Den roen han viste i tårnet der, mens det blåste voldsomt hele tiden, da tenkte jeg at nå er Jacobsen der han er på sitt sterkeste, forklarer Bråthen.

Og sportssjefen fikk rett, selv om Jacobsen måtte nøye seg med en 14. plass i det utsatte rennet i Oberstdorf, var han utvilsomt den beste hopperen i Garmisch noen få dager senere.

Jacobsen: - Innsbruck mest krevende
Lørdag fortsetter hoppuka med kvalifisering i Innsbruck. En bakke som Jacobsen selv omtaler som den mest krevende blant de fire hoppbakkene i turneringen.

Vinneren fra Garmisch er imidlertid klar på hva han må gjøre for å få en nytt godt resultat.

- Jeg må gå inn til Innsbruck på samme måte som jeg gjorde til rennet i Garmisch. Det gjenstår fortsatt en prosess før jeg blir helt trygg i hoppbakken, og jeg må fortsette på den jobben. Det handler om å bruke mer tid på hoppkanten og legge igjen mer kraft i hoppet, sier Jacobsen til Nettavisen.

- 21,2 poeng er et tall. Det er fire hopp igjen, fire viktige hopp. For meg så blir det å ta hvert av de hoppene seriøst, og så får dataen regne ut hva det blir til slutt, sier 29-åringen.

Jacobsen virker uansett å ha stor tro på at han også skal kunne prege de kommende rennene etter oppturen i Garmisch.

- Nå har selvtilliten fått en opptur, noe som helt sikkert vil synes på resultatlisten i Innsbruck også. Det handler hele tiden om å opprettholde enkle arbeidsoppgaver. Jeg må holde fokus på det, og ikke tenke på sammenlagtseieren, slik at man roter seg helt bort.

- Jeg er veldig glad i begge bakkene som gjenstår. Innsbruck er nok den vanskeligste bakken å takle i hoppuka. Jeg må ha fokus på de tingene som er viktig for meg. Jeg må ta et hopp om gangen, forklarer 29-åringen.

Ett steg av gangen
Ekspertkommentator for NRK, Kjetil Strandbråten, tror Jacobsen har lært av tidligere feil, og er klar for å takle overgangen fra Garmisch til Innsbruck.

Etter å ha kommet tilbake fra kneskaden, har Jacobsen flere ganger vist gode tendenser. Men en iver etter å komme raskt tilbake, har ødelagt for 29-åringen.

Nå tror imidlertid hoppeksperten at Jacobsen vet hva han skal fokusere på.

- Anders har vært litt på gang noen ganger tidligere. I fjor da det noen ganger gikk bedre, var han veldig utålmodig etter å ta neste steg. Nå har han bestemt seg for å fortsette med å gjøre det samme. Det gjelder også i Innsbruck. Han må ikke tenke at skal gjøre ting enda bedre. Men han må fokusere på å gjøre arbeidsoppgavene sine, sier Strandbråten til Nettavisen.

Det er Jacobsen enig i.

- Jeg må fortsette å ta små steg og ikke tenke at jeg har løst noen verdensproblemer med å ha vunnet et hopprenn. Jeg må jobbe hardt videre, og det er den beste måten å bli der man er. Siden verdenscupen på Lillehammer, har jeg gått tilbake til «basics». Jeg har tatt steg for steg og har vært tålmodig. Det har svart seg fortere enn jeg trodde det skulle, sier vinneren av nyttårshopprennet.

Bystøl har troen
En som vet alt om å takle den krevende hoppbakken i Innsbruck er olympisk mester, Lars Bystøl.

Den tidligere hoppstjernen gikk til topps i Bergiselbakken i 2006. Han har stor tro på at Jacobsen skal takle overgangen fra Garmisch.

- Jeg var ikke god på det selv, men Anders har tidligere vist at han takler det, så jeg har veldig troen på ham og de andre. Alle er nærme ordentlig gode hopp. De har et veldig godt lag nå, og det er veldig gøy å følge med, sier Bystøl til Nettavisen.

OL-vinneren fra 2006 er ikke overrasket over at Jacobsen har slått tilbake.

- Det er ikke så lenge siden jeg så han hoppe på Lillehammer, så jeg har visst hva slags nivå han kan hoppe på. Jeg så at han var veldig nære veldig god hopping. Det er ikke noen stor overraskelse for meg at han vinner, men det er utrolig moro.

- Anders har sikkert konsentrert seg om å trene og hoppe best mulig på ski. At det gir uttelling er utrolig moro, sier Bystøl.

Stillingen i hoppuka sammenlagt etter to renn:
1. Stefan Kraft (Østerrike) 561,9 poeng
2. Peter Prevc (Slovenia) 560,8 poeng
3. Michael Hayböck (Østerrike) 554,8 poeng
4. Anders Jacobsen (Norge) 540,7 poeng
5. Noriaki Kasai (Japan) 534 poeng

Kommentarer til denne saken