Gå til sidens hovedinnhold

Khatami truer med å trekke seg

Irans president Mohammad Khatami og hans regjering kan komme til å trekke seg dersom Vokterrådet fastholder beslutningen om å nekte hundrevis av reformvennlige kandidater å delta i valget i februar.

Den liberale avisa Etemad skriver tirsdag at Khatami er klar til å trekke seg, melder NTB-Reuters. Ifølge avisa skal Khatami ha sendt en beskjed til et liberalt medlem av nasjonalforsamlingen som deltok i mandagens protestaksjon.

– Jeg vil vente i én uke på at situasjonen normaliserer seg. Hvis ikke det skjer, eller hvis valget ikke kan holdes, vil jeg trekke meg, skal det ha stått i beskjeden som ble lest høyt for forsamlingen.

En slik fremgangsmåte blir imidlertid imøtegått av visepresident Mohammed Satifar.

– Dersom regjeringen blir ute av stand til å sikre legitime friheter i landet, vil den selv miste legitimitet og dermed blir den, uansett om den trekker seg eller ikke, automatisk oppløst, sier Satifar.

Ifølge visepresidenten har Khatami og regjeringen vært i sjokktilstand siden det konservative Vokterrådet søndag kunngjorde sin beslutning om å nekte 2.033 av 8.200 kandidater, blant dem 80 medlemmer av nasjonalforsamlingen som søker gjenvalg, å delta i valget den 20. februar.

Reklame

Her får du munnbind levert helt hjem