Gå til sidens hovedinnhold

- Kims onkel drept av 120 sultne hunder

Onkelen skal ha blitt maltraktert av sultefôrede hunder mens Kim Jong-un sto og så på.

Før jul ble det kjent at Nord-Koreas diktator Kim Jong-un hadde beordret henrettelsen av sin onkel, Jang Song-Thaek (67). Årsaken til henrettelsen er ennå uklar, men det spekuleres på at den unge diktatoren ville rydde av veien den en gang så mektige onkelen.

Nå er det dukket opp nye detaljer om henrettelsen til 67-åringen. Ifølge ubekreftede meldinger ble onkelen drept av flere titalls sultne hunder.

- Sultefôret i tre dager
Jang Song-Thaek skal sammen med fem av sine medarbeidere ha blitt kledd naken, og deretter kastet inn i et bur med 120 hunder som var blitt sultefôret i tre dager.

Hundene skal angivelig ha brukt mer enn én time på å maltraktere gruppen med mennesker. Henrettelsesmetoden omtales som «quan jue», eller «henrettet av hunder». Det er den kinesiske avisen Wen Wei Po som bringer nyheten om den angivelige henrettelsesmetoden, skriver The Strait Times.

Beijings talerør
Avisen Wen Wei Po er Beijings talerør i Hongkong, og avisartikkelen om den brutale henrettelsen tolkes som et signal om kinesisk misnøye over diktaroen i Nord-Korea, skriver The Strait Times. Kina er som kjent Nord-Koreas eneste allierte.

Også andre kinesiske aviser har nylig uttrykt misnøye over det nordkoreanske regimet. Avisen Global Times, som har bånd til en av kommunistavisene i Kina, skriver i en lederartikkel at de advarer Kina mot å «skjemme bort» Nord-Korea lenger, og påpeker at flesteparten av det kinesiske folket føler avsky overfor det nordkoreanske regimet.

- Litt for mye James Bond
Vanligvis blir henrettelser i Nord-Korea utført av eksekusjonspelotonger. Men onkelen skal angivelig ha blitt drept av sultne hunder. Den unge diktatoren skal ha vært til stede under hele prosessen sammen med 300 andre høytstående tjenestemenn, noe som kan tolkes som en klar advarsel til enhver som vurderer å utfordre Kim Jong-uns lederskap, skriver Daily Mail.

Flere vestlige aviser har plukket opp nyheten fra den kinesiske avisen. Men en historiker skriver i The Telegraph at leserne bør ta artikkelen med en klype salt.

- Hvorfor ble det brukt 120 hunder når det ville ha vært nok med ett dusin? Og hvorfor et publikum på 300? Det er litt for mye James Bond over dette, litt sånn hai-i-en-tank-i-en-undergrunnsbunker, skriver den amerikanske historikeren Tim Stanley i The Telegraph.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Maktkamp
I sin nyttårstale anklagde Kim Jong-un onkelen for å være en korrupt forræder, og omtalte ham som avskum.

Jang Song-thaek har lenge vært den nest mektigste personen i det nordkoreanske regimet. Nord-Korea-ekspert utelukker ikke at han ble drept for å sende et signal til dem som eventuelt skulle ha samme overveielser.

- Det er ikke særlig sannsynlig at han ble arrestert og henrettet fordi han ikke klappet nok, slik det har stått i vestlig presse, har leder ved Nordiske Institutt for Asiatiske studier ved Universitetet i København, Geir Helgesen, tidligere uttalt til Nettavisen.

- Jeg tolker det som at det er en maktkamp hvor onkelen stakk halsen for langt fram, og ble fjernet temmelig definitivt. Det har sikkert skjedd i Nord-Korea tidligere som det har skjedd andre steder. Men vi har liksom ikke hørt så mye om det fordi de har vært så innelukket, sa Helgesen.

Den unge diktatoren Kim Jong-un har vært ved makten i drøyt to år. Han overtok makten da faren, Kim Jong-il, døde brått en desemberdag i 2011.

Reklame

Derfor er den norske ladekabelen så genial

Kommentarer til denne saken