Gå til sidens hovedinnhold

Kina hamstrer våpen

Kina ruster opp militæret mot USA i kampen om Taiwan.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Kina håver inn enorme summer i en økonomi som stiger med utrolige ti prosent årlig. Nå bygger imidlertid det kommunistiske landet opp en militærstyrke som skal forhindre USA i å blande seg inn i konflikten med Taiwan, sier vestlige og kinesiske militæranalytikere, ifølge AP.

NA24 - din næringslivsavis

Folkets frigjøringshær bruker nå enorme summer på kjøp av våpen og teknologi for å holde USA og dets allierte unna dersom Kina går til militæraksjon.

Skal hindre USA
Kina jobber med noe som vil hindre amerikanske styrker i å nærme seg Taiwan hurtig, har eksperter forklart til International Herald Tribune. Målet skal være at USA blir såpass hindret at Kina allerede har fått kontroll over den asiatiske øya før amerikanerne når frem.

- Planene om at Kina skal utvikle en ubåtstyrke til å utvikle langdistanse skuddmuligheter i sitt luftforsvar og benytte bedre ballistiske missiler betyr at det vil bli atskillig vanskeligere for USA å garantere for Taiwans sikkerhet, sier sikkerhetsanalytikeren Allan Behn, ifølge avisen.

Kina kjemper en intens kamp for å få kontrollen på Taiwan. Kina har nylig brukt over 800 millioner kroner pluss at de har sendt over 1.300 arbeidere til øyer i Karibia for å hjelpe til i utbyggingen av stadioner i forbindelse med verdensmesterskapet i cricket.

Skal isolere Taiwan
Kinas tilstedeværelse i regionen har mer å gjøre med at Kina prøver å isolere Taiwan, demokratiet som Kina anser som en utbryterprovins, enn at kineserne er interesserte i cricket. Kina benytter nemlig sin økonomiske stormaktsstatus til å bryte allianser Taiwan har inngått i Karibia, for å bygge opp under at Taiwan får status som en diplomatisk utstøtt.

- Dette er et diplomatisk stunt. Det er ingen annen grunn for Kina til å surre rundt i Karibia. Dess flere land som slutter å anerkjenne Taiwan dess svakere internasjonal status har det, sier John Tkacik hos Heritage Foundation, ifølge Bloomberg.

Karibia er et strategisk viktig område for Kina. Fire av de 24 statene i verden, utelukkende mindre stater, som fortsatt anerkjenner Taiwan, ligger her. Antigua og Barbuda var den første karibiske nasjonen som anerkjente Taiwan i 1983.

Blokadepolitikk
Fordi Folkerepublikken Kina driver en blokadepolitikk mot land som anerkjenner Taiwan, har mange stater gitt opp sine offisielle forbindelser med Taiwan.

For tre år siden endte Den dominikanske republikk sin anerkjennelse av Taiwan. Landet skal ifølge Bloomberg motta 117 millioner dollar i støtte fra Kina de neste seks årene.

Orkanen Ivan herjet Grenada og gjorde skade på mer enn 90 prosent av hjemmene på øya i 2004. Etter at Kina kom med et oppbyggingsprogram på 100 millioner dollar, inkludert et prosjekt på 40 millioner dollar for å gjenreise øyas cricketstadion, ble landets holdning til Taiwan endret det påfølgende året.

Etter dette saksøkte Taiwan Grenada på amerikansk jord, der de krevde at et lån på 20 millioner dollar fra en taiwansk bank, og vant.

Ikke FN-medlem
Taiwan ble delt fra Kina i 1949 da kommunistene med Mao Zedong i spissen overtok kontrollen over fastlandskina. USA tok parti med Taiwan og tilførte øya både penger og militært utstyr som en buffer mot kommunismen.

I 1971 ble Taiwans medlemskap i FNs sikkerhetsråd byttet ut med Kina, og i 1979 anerkjente USA Kina, noe som svekket forholdet til Taiwan. Men USA opprettholder et tett forhold, og diplomatisk samkvem organiseres isteden i uoffisielle former og gjennom dekkorganisasjoner.

Et mindretall av de landene som anerkjenner Taiwan har reist spørsmålet om taiwansk medlemskap i FN både 1993 og i 1994. Saken kom ikke opp til realitetsbehandling noen av gangene.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien