Gå til sidens hovedinnhold

Kina stenger hele Tibet

Forventede antall turister raste fra millioner til null denne uken.

Kina har nå innført et innreiseforbud for utlendinger til Tibet på ubestemt tid. Det skjer samtidig som at makteliten i Beijing forsøker å dempe protestbølgen i Tibets hovedstad Lhasa. Stadig flere tibetanere begår selvbrenning for å rette søkelyset mot Kinas jerngrep om Tibet.

Kinas beslutning om å stenge Tibet for utlendinger er ennå ikke offisielt, men reisebyråer har bekreftet dette, melder The Times.

Varslet reisebyråer
Kinesiske myndigheter varslet reisebyråer tirsdag om at myndighetene ikke lenger ville utstede visum til utenlandske turister som vil besøke Tibet.

- Akkurat nå så prøver de å stenge landet, stoppe all informasjon fra landet og ordne opp ved å bruke sine metoder. De vil ikke la folk få innsyn her. Kina vil ikke miste sitt internasjonale ry og rykte, så man kan sikkert sette det i sammenheng med den menneskerettighetskampen som foregår mellom Kina og USA – om hvem som er best i klassen, sier styreleder i Den norske Tibet-komité, Roy Arne Varsi, til Nettavisen.

Varsi henviser til de to menneskerettighetsrapportene som USA og Kina har publisert om hverandre.

Avmaktsfølelse
Han utelukker ikke at stengningen har en sammenheng med de mange tilfellene av selvbrenning som har blitt gjennomført i Tibet den siste tiden.

- Det viser til en avmaktsfølelse og en altfor streng politikk. Tibet ønsker seg større frihet og de ønsker seg Dalai Lama tilbake, sier han.

Innreiseforbud til Kina er ikke uvanlig. I 2008 innførte Kina innreiseforbud da det brøt ut antikinesiske opptøyer i Lhasa. Dette utløste et ett år langt innreiseforbud for utenlandske turister.

- I 2008 så vi dette opprøret som ble slått ned. Ti munker og nonner og sivile ble skutt og drept av kinesiske sikkerhetssoldater. Svaret til kinesiske myndigheter har vært jernhånden, så de har arrestert og bortført flere hundre munker og nonner, og begynt med re-education-program (omskolering) hvor man skal få en patriotisk opplæring og hvor man skal fornekte Dalai Lama, sier Varsi.

- Dette her har gitt en avmaktsfølelse blant tibetanere, sier han.

Dynket seg selv i bensin
Det siste året har det vokst fram en ny protestform blant undertrykte tibetanere som setter fyr på seg selv.

De siste 14 månedene har 35 tibetanere, mange av dem unge buddhistmunker, satt fyr på seg selv i protest mot Kinas undertrykkelse av tibetanere.

Det nye innreiseforbudet skal ha blitt innført bare noen timer etter at to mennesker dynket seg selv i bensin 27. mai, og satte fyr på seg selv foran det hellige tempelet Jokhang i Lhasa.

Innreiseforbudet er implementert samtidig som Saga Dawa-festivalen avholdes, som feirer Buddhas fødsel og tilrekker seg mange buddhister til Tibet. Festivalen startet 4. juni.

Viktig med turisme
Stengningen av Tibet rammer de tibetanske lokalsamfunn betydelig. I perioden 2006 og 2010 kom det 21,24 millioner innenlandske og utenlandske turister til Tibet, noe som genererte en inntjening på 3,58 milliarder dollar, ifølge ABC News.

Turisme er en av hovedinntektskildene til Tibet. Tibet hadde planer om å øke turismen med 20 prosent fra 2011 til 2015. Men kinesiske myndigheters innføring av innreiseforbud vil gjøre det vanskelig for tibetanerne å nå 2012-målet.

Reklame

Get Inspired: 7 kupp du gjør på sport og fritid

Kommentarer til denne saken