Gå til sidens hovedinnhold

Kina vil møte representanter for Dalai Lama

Bråket rundt OL-fakkelstafetten presser Kina til å snakke med mannen de mener er en forræder.

Etter uker med internasjonalt press sier kinesiske myndigheter fredag at de vil møte representanter for Dalai Lama i løpet av de nærmeste dagene.

- Det berørte departementet i regjeringen vil ta kontakt og møter med Dalai Lamas egne representanter i løpet av de kommende dagene. Myndighetenes politikk er konsekvent og døren står åpen for dialog, sier en anonym, offisiell kilde til det regjeringsstyrte kinesiske nyhetsbyrået, Xinhua, melder AP.

Kina har møtt press fra blant annet fra USAs president George W. Bush og EU, om å starte en dialog med Tibets eksilregjering som har tilholdssted i India.

Ønsker selvstyre
Det har tidligere vært seks møter mellom kinesiske og tibetanske representanter, uten at disse har ført frem til noe konkret. Kina har sagt at Dalai Lama må gå med på flere betingelser, før de går med på å møte han personlig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Blant annet krever myndighetene at Dalai Lama ikke ber om uavhengighet for Tibet. Dalai Lama har på sin side flere ganger sagt han ønsker selvstyre, ikke uavhengighet, men så langt har ikke kinesiske myndigheter trodd på den tidligere Nobels fredsprisvinnerne.

Internasjonal oppmerksomhet
Det kommende OL i Beijing i august gjør at oppmerksomheten er rett mot Kina i langt større grad enn vanlig - og i langt større grad enn Kina setter pris på. Kina mener derfor at OL blir brukt av oppviglere til å presse landet.

Blant annet har OL-fakkelstafetten fått mye negativ oppmerksomhet fra Tibet-tilhengere. Demonstranter i flere store byer verden over har forsøkt, og delvis lykkes, med å hindre fakkelen i å komme frem. Flere steder har stafetten måtte avbrytes eller den planlagte ruten forkortes.

Flere statsledere, som Storbritannias Gordon Brown og Tysklands Angela Merkel, har sagt de vil boikotte åpningsseremonien.

Forræder
I begynnelsen av mars i år startet et opprør i Tibets hovedstad Lhasa, som raskt spredde seg til nærliggende provinser. Demonstrantene krevde at Kina endret sin politikk og ifølge kinesiske myndigheter mistet 22 mennesker livet i løpet de ukene uroen varte, mens det ifølge tibetanske tilhengere i utlandet ble drept over 150 mennesker.

Dalai Lama flyktet fra Kina i 1959, etter et feilslått opprør mot kommuniststyret i landet. Han har siden blitt regnet som en forræder, og har blitt beskyldt for å stå bak opprøret i mars i år. Dalai Lama har nektet for å ha noen som helst tilknytning til uroen, og har bedt demonstrantene om å ikke ty til vold - og også om å la OL-fakkelen få være i fred og vil ikke boikotte OL i Beijing.

Reklame

Manchester City slår lillebror Manchester United søndag