Gå til sidens hovedinnhold

Kirkefond inn i valgkamp

Både Kirkerådet og Presteforeningen rykket tirsdag ut mot Senterpartiets forslag om å legge ned Opplysningsvesenets fond. Partiet vil bruke pengene til å restaurere norske kirker.

Innspillet i debatten om Opplysningsvesenets fond (OVF) ble lansert på en pressekonferanse tirsdag. Styreleder Geir Ove Skogø i OVF hevder fondets styre ikke forsøker å drive valgkamp.

- Men i denne situasjonen fant vi det uproblematisk og viktig å få fram fakta. Debatten om fremtiden til OVF er preget av mangel på kunnskap, sier han til Vårt Land.

Både Kirkerådets leder, Thor Bjarne Bore, og lederen i Den norske kirkes presteforening, Ingeborg Midttømme, støttet tirsdag OVF på pressekonferansen.

Per i dag er det kommunenes ansvar etter kirkeloven å sørge for vedlikehold av kirker. Presset kommuneøkonomi og manglende vilje til prioritering av kirkene har ført til et samlet kapitalbehov beregnet til mellom 10 og 15 milliarder kroner.

- Fondet er omtalt i en egen paragraf i Grunnloven, og det må en grunnlovsendring til hvis det skal avvikles. For å endre overskuddsdisponeringen kreves det stortingsvedtak. Mange av eiendommene er bundet opp på grunn av boplikt og festeavtaler. Fondet eies av Kirken, og Kirken selv må mene noe om dette, understreker OVF-direktør Egil K. Sundbye overfor NTB.

Reklame

Nå: Gjør et kupp på alt du trenger til løpeturen

Kommentarer til denne saken