Gå til sidens hovedinnhold

- Kirken aksepterer meg ikke som person

Vegard (18) skuffet over Den norske kirke. Melder seg ut.

- Kirken aksepterer meg ikke som person, og derfor kan jeg ikke ha noe der å gjøre.

Les saken i Avisa Nordland

Vegard Aglen (18) tar nå et oppgjør med kirkens syn på homofili, og skal melde seg ut av kirka så snart han kan.

- Det at de ikke kan akseptere homofile, gjør at jeg ikke tror på dem.

Les også: Kirken sier nei til homofile par

Les også: Biskop vil ha slutt på kirkebryllup

Avklaring

Det var mange som hadde håpet at Kirkemøtet 2014 ville gi en avklaring av kirkens offisielle syn på ekteskap mellom likekjønnede, slik ble det ikke.

Kun 51 av de 116 stemmeberettigede stemte for å la homofile gifte seg i kirken. Dermed ble spørsmålet om ekteskapsforståelse stående uten noe nytt vedtak.

Resultatet blir i praksis at man fortsetter som før: Likekjønnede par gifter seg borgerlig og kan få en forbønn uten liturgi i kirken etterpå, hvis presten vil.

Ofrer mye

- Jeg har gått igjennom mye for å tørre å vise min kjærlighet, og det har virkelig ikke vært lett. Det at jeg nå ikke kan videreføre en tradisjon i min familie ved å gifte meg i kirken legges bare på den listen av ting jeg allerede ikke kan gjøre.

- Hva mener du?

- Det verste er at min legning tar fra meg mange fine øyeblikk. Jeg kan ikke gi foreldrene mine barnebarn ved at jeg får mitt eget barn. Surrogat og adopsjon er jo et alternativ, men det er ikke det samme. Nå topper det hele seg med at jeg ikke kan stå fremfor familie og venner i kirken når jeg gifter meg.

Aglen mener at homofile ofrer mye for å vise sin kjærlighet. Selv sto han fram da han gikk i 10. klasse.

- Jeg fikk mye positiv respons, men det har også vært mobbing og trakassering.

Facebook

Tirsdag kveld publiserte Aglen et innlegg på Facebook. På 12 timer har det fått over 300 "likes" og mange positive tilbakemeldinger.

Hele innlegget kan du lese under:

«Da er det vel på tide å melde seg ut av den norske kirke. Jeg har ikke lengre noen grunn til å støtte en organisasjon som diskriminerer meg som menneske. "Størst av alt er kjærligheten" var det noen som sa, men da gjelder det ikke min kjærlighet til min kjæreste.

Jeg har gått igjennom mye for å tørre å vise min kjærlighet, og det har virkelig ikke vært lett. Det at jeg nå ikke kan videreføre en tradisjon i min familie ved å gifte meg i kirken legges bare på den listen av ting jeg allerede ikke kan gjøre.

Jeg kommer aldri til å se min sønn eller datter i det de kommer ut i denne verden, jeg kan ikke gi min mor og far et barnebarn, og jeg kan heller ikke gi mine besteforeldre oldebarn, jeg kan ikke føre etternavnet mitt videre. Dette er noe jeg ikke har valg, det er ikke noe jeg ønsker å ta fra dem, men for at jeg skal være lykkelig må jeg ofre dette. Men da tenkte jeg at i det minste skulle mine foreldre kunne se meg gå ned mot altere for å vise min kjærlighet til den personen jeg skal tilbringe resten av mitt liv med. Men nei, jeg kan ikke lengere gjøre dette, jeg kan ikke gi dem dette, som så mange andre ting jeg har tatt i fra dem i det valget jeg tok når jeg bestemte meg for å være lykkelig.

Det gjør nå at jeg ikke lengere har en grunn til å støtte en organisasjon som tar fra meg muligheten til å vise den personen jeg elsker og alle rundt meg at jeg virkelig elsker denne personen. Jeg har ikke ord over hvor skuffet jeg er av den Norske Kirke, og jeg håper det kommer en dag hvor dere innser at Gud elsker alle, selv dem som velger å elske enn av samme kjønn, mener ihvertfall jeg. Hvis jeg tar feil så er jeg villig til å stå for det jeg sier hvis jeg en gang står forran Gud, men da lurer jeg på kan dere i kirken stå for det dere har gjort mot meg?»

Ikke kontroll

Den norske kirke har ingen oversikt over hvor mange som har henvendt seg for å melde seg ut eller inn etter det manglende vedtaket.

– Vi har over 1200 menigheter, og har ikke et system for å fange opp dette allerede nå. Men det vi ser et at mange ytrer seg, kanskje i affekt, og sier at de skal melde seg ut, sier kommunikasjonsrådgiver Siv Thompson , til NRK.

Les flere saker i an.no her

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?

Kommentarer til denne saken