Det har den siste uken pågått en voldsom priskrig mellom matvarekjedene, og en rekke julevarer er priset nærmest gratis.

På flere varer er prisen på butikkhyllene satt til kun én eller to kroner, men etter at Nettavisen har sjekket flere Kiwi-butikker i Oslo, viser det seg at tilbudsvarene nærmest ikke er å oppdrive i butikkene.

De fleste hyllene der varene skal ligge, er nemlig tomme, både på Kiwi Gunerius, Kiwi Storgata og Kiwi Torshov.

Har du et tips om priskrigen? Kontakt Nettavisens journalist.

- De lurer kundene sine

At man ikke får kjøpt de svært prisnedsatte tilbudsvarene i butikkene, får nå kunder til å rase. Torsdag ettermiddag ble Nettavisen vitne til en kunde som satte en Kiwi-ansatt på plass, fordi varene ikke var å oppdrive.

- Jeg synes det er tragisk! De lurer kundene sine rett og slett, fordi de stresser kundene sine til butikken og så har de ikke varene, sier kunden, Wenche Jensen, til Nettavisen etter å ha gått tomhendt ut fra butikken.

Jensen mener Kiwi må stanse kampanjen dersom de ikke klarer å gi kundene tilbudene de lokker med.

- Det er tomt når vi kommer i butikken, og når de ikke klarer å følge opp tilbudene sine, så må de slutte å reklamere for det, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Veldig mange som reagerer

Jensen forteller at hun har vært rundt i flere Kiwi-butikker i Oslo og spurt etter varene, og har fått det samme svaret på alle stedene: det er tomt.

- Jeg har vært på Stovner, på Gunerius og i Storgata, men de hadde ingen av de billigere varene, sier hun.

Jensen har også vært i kontakt med hovedkontoret til Kiwi for å klage.

- Det er veldig mange som reagerer. Jeg sto ved siden av en eldre dame i går, og hun sa at hun var enig med meg, sier Jensen.

- Maks to per kunde

På grunn av stor etterspørsel, har flere Kiwi-butikker også innført begrensning på hvor mange varer man kan kjøpe, som på Kiwi Torshov der det er hengt opp lapper om dette i butikken.

«For at alle våre kunder skal få glede av de lave prisene på julevarene, har vi satt en begrensning på maks 2 av LYS SIRUP per kunde», står det på en av lappene.

Her er noen av de lave prisene Kiwi lokker med: 500 gram Eldorado marsipan (1 krone), Nora surkål (1 krone), Fjordland risgrøt (1,50 kroner), Fjordland Lys sirup (2 kroner), Bjørken pepperkakedeig (2,30 kroner) julepølse røkt (6,90 kroner), Rosiner (9,50 kroner), Nidar marsipanpølser (10,20 kroner) og svisker (11,20 kroner).

- Forsøker å skaffe nok

Kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin hos Kiwi, sier de fyller butikkhyllene hver dag.

- Vi gjør det vi kan for å fremskaffe nok varer. Butikkene får varer flere ganger i uken, mange hver dag. Utfordringen er at grossisten flere steder i landet har begynt å gå tom for en del julevarer, sier Aakvaag Arvin til Nettavisen.

Aakvaag Arvin sier det for eksempel bare produseres en viss mengde pepperkaker, og at det ikke kan produseres mer fordi det er priskrig.

- Enkelte varianter av gløgg, pepperkaker og grøtris er visstnok tomt fra grossist flere steder i landet, men heldigvis har vi alternativer. Vi har andre pepperkaker og andre produkter å tilby, men det det er de med lavest pris som har blitt mest etterspurt, sier hun, og legger til:

- Det har nok vært et ekstra trykk midt i hovedstaden.

- Vi har ikke annonsert

- Forstår du kunden som ber dere stanse annonsering av produktene dere ikke har?

- Vi har ikke annonsert prisen på disse produktene, men det har vært en helt vill priskonkurranse med kunstig lave priser. Derfor har det vært en massiv oppmerksomhet om det i media, og det har skapt et kjempeengasjement og etterspørsel. Jeg tror ikke noen kjeder hadde planlagt at nivået skulle havne så lavt, sier Aakvaag Arvin.

Ifølge henne satte de først ingen begrensning på antall julevarer man kunne kjøpe, men så kjøpte enkelte 100 bokser pepperkakebokser, og de måte gjøre noe.

- Vi skjønner at det er fristende å kjøpe mye. Men etter hvert tillot vi at butikkene kunne sette en begrensning på maks 3-5 av samme vare, og det vet vi mange butikker har gjort. Det gjorde vi for at så mange som mulig skal få glede av de lave prisene, sier hun.

- Men på Kiwi Torshov er det begrensninger på to varer?

- To skal det ikke være, det skal være tre, sier Aakvaag Arvin, som lover og rydde opp i dette.

- Fortsetter til julaften

Hun sier Kiwi hadde en veldig bra salgsuke i forrige uke, i uka der de solgte en rekke julevarer med tap.

- Hvor lenge skal dere holde på med priskrigen på julevarer?

- Det gjør vi fram til kirkeklokkene ringer inn til julaften. Vi gir oss ikke, Aakvaag Arvin.