Gå til sidens hovedinnhold

Kjell-Markus (7 mnd.) må leve uten mamma - pappa tjener for lite

- Jeg har satt meg helt fast og ser ikke noen løsning, sier pappa Roar.

Regjeringens inntektsregler for familegjenforening sørger for at Kjell-Markus (født juni 2012) må belage seg på et liv med kun én av foreldrene til stede.

Pappa Roar Walther Johansen tjente nemlig for lite i inntektsåret 2011. Konsekvensen av for lav inntekt var at kjæresten og mamma til Kjell-Markus, thailandske Angkana Nakoon, på kort varsel ble kastet ut av Norge.

KJENNER DU TIL LIGNENDE SAKER? TIPS NETTAVISENS JOURNALIST!

Alenepappa på Jessheim
Roar sitter nå med en syv måneder gammel unge på fanget som alenepappa på Jessheim.

- Jeg har satt meg helt fast og ser ikke noen løsning. På grunn av egen sykdom er det ikke lett å ta seg av vårt lille barn alene, sier Roar som søkte om uføretrygd i 2012, men fikk avslag. Han mottar nå arbeidsavklaringspenger.

Uviss fremtid
- Jeg håper jo på å bli bedre slik at jeg kan begynne å jobbe igjen og forsørge familien. I tillegg var Angkana veldig innstilit på å lære seg norsk for å raskest mulig komme seg ut i jobb før hun ble beorderet ut, sier Roar.

Han beskriver Angkana som en ung og frisk jente med mange år foran seg i arbeidslivet.

- Ville ikke det være en fordel for Norge at Angkana kom og bidro. Er det ikke slik at Norge mangler arbeidskraft?, spør Roar.

Han vet ikke hvor lenge NAV vil holde ham i ordningen med arbeidsavklaringspenger.

KJENNER DU TIL LIGNENDE SAKER? TIPS NETTAVISENS JOURNALIST!

- Så lenge jeg går under denne ordningen sørger inntektsregelen for at Angkana må forbli i Thailand, sier Roar.

Får støtte fra stortingsrepresentant
Roar får støtte fra stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV).

- Å leve sammen med den ektefellen eller partneren man selv har valgt, er en grunnleggende menneskerett og en verdi som SV holder høyt. Å kunne leve sammen med familien sin er dessuten av avgjørende betydning for folks helse og livskvalitet. Da kan vi ikke ha familieinnvandringsregler som splitter familier og hindrer barn i å vokse opp sammen med foreldrene sine på grunn av lav inntekt på søknadstidspunktet, sier Hagen til Nettavisen NA24.

Dagens inntektskrav for familieinnvandring, som er på over 242.000 kroner, er ifølge Hagen en av grunnene til at mange tusen personer årlig for avslag på sin søknad om å få leve sammen med sin ektefelle og sine barn.

Ifølge SV-politikeren er det også mange med tilstrekkelig inntekt, men som likevel opplever å få avslag fordi det stilles strenge krav til dokumentasjon av fjorårets inntekt. Inntektskravet gjør dessuten at studenter som gifter seg og ønsker å leve sammen med sin ektefelle må avslutte studiene og heller jobbe fulltid for å oppfylle inntektskravet.

- Vi skal nå arbeide oss gjennom innspillene til de forskriftsendringene som har vært ute til høring. Her er det blant annet lagt vekt på at en i mindre grad skal se på tidligere inntekt, men konsentrere seg om framtidig inntekt. Det er bra, sier Hagen.

Han mener det er viktig å ha et regelverk som muliggjør familiegjenforening og -etablering for studenter. Arbeidsavklaringspenger bør også må telle med i vurderingene.

- Som SV-representant vil jeg derfor arbeide for at inntektskravet ikke heves slik som foreslått i høringsbrevet, og at studenter ikke rammes av dette inntektskravet, sier Hagen. Det langsiktige målet må være å bygge ned inntektskravet slik at familiegjenforening ikke blir vanskeliggjort av ei splittende nasjonsgrense. Ikke minst er dette viktig der det kommer felles barn inn i bildet.

Reklame

Best i test: Maskinene som gir deg sunnere frityrmat

Kommentarer til denne saken