Gå til sidens hovedinnhold

Kjemper for å stoppe blødningene

Sveriges utenriksminister Anna Lindh er fortsatt kritisk skadd etter at hun ble knivstukket onsdag. Knivstikkeren var torsdag morgen ennå ikke på grepet.

Natt til torsdag kjempet legene fortsatt for å stanse de store blødningene fra Lindhs alvorlig skadde lever. Hun måtte få tilført blod under den langvarige operasjonen, som begynte ved 17-tiden onsdag og fortsatte utover i nattetimene torsdag, skriver NTB.

Ved 03-tiden i natt opplyste legene ved Karolinska sjukhuset i Stockholm at tilstanden var litt bedre, men at Lindh fortsatt var kritisk skadd.

Torsdag skulle den svenske regjeringen samles til konferanse, der søndagens folkeavstemning om innføring av EU-valutaen euro i Sverige var ventet å bli et viktig tema.

- Spørsmålet om hvorvidt valgdagen må utsettes, har jo kommet opp, men jeg våger ikke spå om dette vil skje, sa regjeringens planleggingssjef Jan Larsson tidlig torsdag morgen.

Ukjent knivstikker

Natt til torsdag var jakten på voldsmannen konsentrert om sentrum av Stockholm. Politiet etterlyste en mann i 30- til 40-årsalderen, kledd i uniformsjakke og rundt 180 centimeter høy, med langt lyst hår og pannelugg. Det var ikke kjent om mannen hadde politiske motiver for angrepet, eller om han var sinnsforvirret.

Lindh ble angrepet av en mann med kniv i et kjøpesenter i Stockholm ved 16-tiden onsdag ettermiddag.

– Gud, han har stukket meg i magen, sa den 46 år gamle tobarnsmoren Lindh, som var ved bevissthet men i sjokktilstand da hun ble brakt til Karolinska Sjukhuset i ambulanse etter angrepet.

Sikkerhetspolitiet Säpo og politiets spesialenhet for beskyttelse av framtredende personer ble straks koblet inn, mens stockholmspolitiet opprettet en egen stab for samordning av jakten på gjerningsmannen. Politiet gransket tidlig torsdag morgen også fra overvåkingskameraer i varehuset NK, der knivstikkingen skjedde.

"Fryktelig"

Knivangrepet på Anna Lindh åpner sårene etter det fortsatt uoppklarte drapet på Sveriges statsminister Olof Palme i 1986, mener professor Peter Esaiasson ved Göteborgs Universitet.

- Det er jo fryktelig, det som har hendt. Det burde jo ikke skje. Det åpner vel alle sårene etter Palme, sier Esaiasson til NTB.

Avisen Göteborgs-Postens kommentator Britt-Marie Mattson finner det " ubegripelig" at landets utenriksminister ikke hadde politibeskyttelse.

- Det svenske sikkerhetspolitiet Säpo har mange vanskelige spørsmål å besvare, mener hun.

Stockholm-avisen Aftonbladet kaller angrepet mot Lindh "et knivhogg mot det svenske demokratiet". Politikere i en rekke land sier seg sjokkert over angrepet på en respektert og høyt verdsatt kollega.

(NTB)

Reklame

Kurs: Slik handler du Bitcoin