Gå til sidens hovedinnhold

Kjemper mot uetisk våpeneksport

- Vi må sette menneskerettigheter foran næringsinteresser, tordner det fra ungdomspartiene, som mener stortingspolitikerne må vise mer initiativ.

- Det er utrolig viktig å si ifra når Norge eksporterer krigsmateriell til regimer som bruker våpnene til å undertrykke befolkningen.

Slik beskriver KrFU-leder Elisabeth Løland hvorfor uetisk våpeneksport fra Norge må stoppes. Hun får støtte fra de andre ungdomspartilederne, som mener stortingspolitikerne stiller seg for passive til problemstillingen.

Manglende engasjement
- Ungdomspartiene er i større grad enn moderpartiene villige til å ta konsekvensene av det som skjer i Norge. Moderpartiene tenker oftest næringsinteresser foran menneskerettighetene. Vi må derfor kreve sluttbrukererklæringer fra alle land vi eksporterer våpen til, for å sikre at disse våpnene ikke blir videresolgt til land som begår grove menneskerettighetsbrudd, sier Unge Venstres leder Sveinung Rotevatn.

Mens stortingspolitikerne debatterte stortingsmeldingen om norsk våpeneksport, hadde en ungdomspolitikere stilt seg opp i morgenkulden foran Stortinget.

Over 19 ulike organisasjoner markerte tirsdag morgen sin avstand mot at Norge bedriver uetisk våpeneksport til undertrykkende regimer. Interesseorganisasjonene fikk og støtte fra samtlige av de store ungdomspartiene. Organisasjonene inkluderte blant andre Amnesty International Norge, Kirkens Nødhjelp, Norges Kristne Råd og ForUM.

- Styrker overgrepsevnen
«Norge eksporterer i dag krigsmateriell til flere diktaturer og undertrykkende regimer. Nå må dette stanse. Ved å eksportere krigsmateriell til land som Saudi-Arabia, Qatar og De Forente Arabiske Emirater styrker vi disse statenes evne til å begå overgrep mot sin egen befolkning. Norsk eksport av krigsmateriell er Stortingets ansvar og ved å tie i dagens Stortingsdebatt, samtykker dere i dagens praksis. Ved å ta til orde imot denne eksporten, kan dere stanse eksporten og vise at Norge også i praksis tar side med demokratiforkjemperne og ikke statene som undertrykker dem».

Slik lød appellen som alle organisasjonene og partiene stilte seg bak og mante fram foran Stortinget tirsdag.

God butikk
Ifølge tall fra utenriksdepartementet var den samlede verdien på eksport av varer, teknologi, tjenester, overføring av produksjonsrettigheter, formidling mellom to tredjeland og flerbruksvarer til militær sluttbruk i 2011 i underkant av 3,9 milliarder kroner.

- Må være stuerene
Sentralstyremedlem i FpU Tristan Duprè understreker at ungdomspartiet ikke på noen måte vil fjerne norsk våpenindustri.

- Dette er en industri som Norge er gode på, og som dessverre er nødvendig i den verdenen vi lever i i dag. Når det er sagt, så må menneskelivsinteressene trumfe næringsinteressene. Våpen- og våpenteknologi som vi produserer, skal kun eksporteres til stater som er våre allierte og er helt stuerene, sier Duprè til Nettavisen.

Feil formål
Leder i KrFU Elisabeth Løland er usikker på hva som vil komme ut av dagens debattering på Stortinget.

- Det er jo veldig ofte sånn at stortingspolitikerne ikke tar så hardt i, så jeg er redd for at det kan bli litt for mye koseprat. Men jeg håper at noen fra KrF kan reise seg og si at dette er helt uakseptabelt.

Menneskerettighetene må settes først
Leder i Unge Høyre Paul Joakim Sandøy deler Tristan Duprès syn om at menneskerettighetene må settes først.

- Jeg synes dessverre det er lite oppmerksomhet rundt dette, og jeg er glad for at en slik aksjon kan bidra med å sette dette temaet på dagsorden, sier Sandøy til Nettavisen.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken