Gå til sidens hovedinnhold

Kjemper om kreftvaksine

To legemiddelselskaper kjemper nå om å kunne tilby verden den beste kreftvaksinen.

(SIDE2): Kampen om den beste kreftvaksinen drar seg til. Legemiddelfirmaene Merck og Glaxo Smith Kline utvikler hver sin vaksine, henholdsvis Gardasil og Cervarix, og kjemper i disse dager om å kunne tilby verden den beste kreftvaksinen.

Verdens beste

Verdens største legemiddelfirmaer, har begge utviklet vaksiner mot HPV-viruset, som kan gi kreft i livmorhalsen. Vaksinene har vist seg å forebygge kreft i livmorhalsen med opp mot 100 prosent for unge jenter mellom 15-25 år.

Ifølge en fersk finansanalyse fra UPI heter det at Glaxo Kline Smith kommer til å stikke av med seieren og milliardene, fordi deres vaksine har et høyere antistoffnivå, og synes å virke lenger enn vaksinen fra Merck, som på sin side har den fordel at de er først ute. Vaksinen Gardasil skal godkjennes av amerikanske helsemyndigheter (FDA) allerede 08.juni.

Bedre effekt

- Det er riktig at langtidseffekten på den ene vaksinen synes å være bedre på Glaxo Smith Kline sin vaksine Cervarix, sier forskningssjef og avdelingsleder Steinar Ø. Thoresen ved Kreftregisteret til Side2. Dette fordi vaksinen inneholder høyere antistoffnivåer. Han mener imidlertid at begge vaksinene viser opp mot 100 prosent beskyttelse mot forstadiet til kreft i livmorhalsen, og at det gjenstår å se hvordan disse fungerer.

- Vi jobber nå med å etablere et vaksineregister og planlegger videre studier for å se på effektene og langtidsvirkningene av vaksinene.

Ikke forskjellsbehandling

Vaksinene kommer trolig på det norske markedet til høsten, og det vil mest sannsynlig ikke bli noen forskjellsbehandling av de ulike vaksinene i Norge, ifølge Thoresen. Det er nedsatt et arbeidsutvalg i regi av Folkehelseinstituttet, og Thoresen er kjent med at begge firmaer har vært i kontakt med utvalget.

- Det er ennå ikke klarlagt hvorvidt vaksinene skal være en del av et vaksineprogram for ungdomskoleelever eller om unge kvinner skal tilbys vaksinen på vaksinasjonssteder, sier Thoresen.

Først skal vaksinene godkjennes av amerikanske helsemyndigheter (FDA), så må det søkes godkjennelse gjennom EU-systemet, før vaksinen vil komme på markedet i Norge. Det vil trolig skje etter sommeren.

LES MER HELSE HER

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken