De amerikanske myndighetene øker presset imot «kongen av Wall Street», investeringsbanken Goldman Sachs. Selskapet og en av bankens ansatte ble for et par uker siden siktet av finanstilsynet Securities and Exchange Commission for svindel.

Fredag er det klart at også det amerikanske justisdepartementet starter en strafferettslig etterforskning mot det av mange regnes som den største aktøren i finansbransjen.

Ifølge kilder Associated Press har snakket med skal statsadvokaten på Manhattan ha fått en henvisning om kriminell aktivitet fra finanstilsynet.

Nyheten kommer dagen etter at 62 politikere, i hovedsak demokrater, ba justisdepartementet om å gjennomføre en granskning av Goldman.

– Med bakgrunn i SECs rapport, virker det som at kriminell svindel av historiske proporsjoner har foregått i dette tilfellet, meldte politikerne.

– Ga ikke opplysninger
Saken finanstilsynet meldte at de reagerte på gjelder transaksjoner foretatt av megleren Fabrice Tourre i 2006 og 2007. Knyttet til disse har finanstilsynet reagert på informasjon som ble gitt om en finansielt produkt knyttet til subprimelån, en såkalt collateralized debt obligation (CDO), som er basert på en rekke underliggende lån.

Banken opplyste ikke om at et stort hedgefond, Paulson & Co, hadde innflytelse på sammensetningen av papirene i CDO-en. Paulson & Co veddet mot subprimemarkedet og tjente enorme summer på dette. Fondet var altså på motsatt side av investorene som kjøpte CDO-en fra Goldman Sachs. I tillegg er det hevdet at banken også satset mot produktene de selv solgte.

I tillegg til dette har senatets underkomité analysert fem andre transaksjoner. Totalt skal transaksjonene ha en verdi på 4,5 milliarder dollar.

For et par dager siden måtte Goldmans toppsjef Lloyd Blankfein vitne foran senatet grunnet påstandene.

Han sa da at investorer som kom for å kjøpe de aktuelle produktene var på utkikk etter risiko, og at det var noe som de fikk. Han sa også at banken ikke veddet mot sine klienter, og at de ikke kan overleve uten deres tillit. Han proklamerte videre at banken tapte 1,2 milliarder dollar på boligkollapsen i 2007 og 2008. Dette var imidlertid atskillig bedre enn hva mange av konkurrentene til Goldman oppnådde, men Blankfein hevder at Goldman ikke satset aggressivt på at boligmarkedet skulle stupe.

Tjente 4.000.000.000 dollar
John Paulson hadde drevet fondet sitt i ti år da boligboblen i USA nådde sitt høyeste nivå, uten at mange hadde hørt om ham.

Men så tok han et gigantisk veddemål på at det amerikanske boligmarkedet var overvurdert og kom til å falle kraftig.

Det veddemålet gjorde at fondet hans, Paulson & Co, tjente ufattelige 15 milliarder dollar, rundt 85 milliarder kroner, bare i 2007. Av dette satt Paulson personlig igjen med 4 milliarder dollar, eller 10 millioner dollar hver dag hele året.

Dette kommer frem i boken, «The Greatest Trade Ever», skrevet av Gregory Zuckerman, som til daglig er journalist i The Wall Street Journal.

Detaljene er kompliserte, men enkelte sagt tok Paulson samlet sett et gigantisk veddemål på at det ville komme et kraftig og nasjonalt fall i boligprisene, og at dette ville utløse omfattende mislighold av boliglån, spesielt de mest usikre lånene, såkalte subprimelån. I ettertid vet vi at nettopp det skjedde.

Les mer: Håvet inn milliarder på boligkollaps

Subprime-lån
Subprime-lån er lån gitt til folk som ikke kommer gjennom nåløyet for normale boliglån, hvor det stilles relativt strenge krav til kredittverdighet.

Flere ingredienser de siste årene skapte en eksplosiv blanding. Først hadde man mange år med uvanlig sterk boligprisoppgang. Dette økte risikovillighet og grådighet hos boligkjøpere. Man ble rik av å kjøpe bolig. I 2006 stanset imidlertid oppgangen, og boligprisene har siden falt.

Myndighetenes kontroll med långiverne var slapp. I tillegg ble den finansnæringens disiplin stadig slappere. Aggressive boliglånsmeglere drev nærmest råsalg. Folk fikk lån over evne og uten å vise dokumentasjon av inntekt eller egenkapital.

Kredittratingbyråene har også fått mye av skylden for subprimekrisen og den påfølgende globale finanskrisen. Byråene beskyldes for å ha gitt altfor gode gjeldsratinger til produktene basert på subprime-lån, og da boblene sprakk ble ratingene kutte over en lav sko, med tilhørende verdifall for dem som eide produktene og gjeldspapirene.

Superbonuser
I årets første kvartal tjente Goldman 3,3 milliarder dollar etter skatt. Det er en dobling av overskuddet fra samme kvartal i fjor. Overskuddet var klart større enn aksjeanalytikerne hadde ventet.

Goldman Sachs er kjent for å betale sine ansatte svært godt. Bare i første kvartal har banken satt av 5,5 milliarder dollar til lønn og bonuser for sine 33.000 ansatte.

Det betyr at snittlønnen for tre måneders jobbing er 166.000 dollar, eller rundt 1 million kroner.

Nå er selvsagt ikke dette jevnt fordelt. En del av de best betalte håver inn mange millioner dollar for et kvartals jobbing.

Mange reagerer sterkt på at dette kan skje bare halvannet år etter at hele næringen, også Goldman Sachs, vaklet på randen av stupet og måtte berges av massive, offentlige redningstiltak.

Både Goldman Sachs og Fabrice Tourre har nektet for å ha gjort noe galt og har meldt at de vil kjempe mot anklagene i retten.