Gå til sidens hovedinnhold

Kjempesprekk for OL

Londons OL-eventyr blir dyrt. Det kan sprenge alle rammer.

LONDON (NA24): Regningen for OL i London begynner å ta form.

I går var det 2012 dager til åpningen av OL i London i 2012. Inntil den tid har britene høyst sannsynlig investert minst seks milliarder pund, eller 76 milliarder kroner, i alle fasiliteter som skal bygges til OL.

NA24 - din næringslivsavis

Seks milliarder pund er i hvert fall budsjettet, men det er få som tror at det beløpet er tilstrekkelig. Til sammenligning regner man med at Staten må inn med ni milliarder til et eventuelt vinter-OL i Tromsø.

Budsjettsprekk
Kostnader knyttet til utyggingen av OL-parken og alle sportsanlegg er noe man fortsatt diskuterer i Storbritannia, selv innen regjeringen er man usikker på hva dette vil koste og hvor pengene skal hentes fra.

Byggingen av OL-parken i Stratford er nå beregnet å koste 42 milliarder, en sum som er elleve milliarder større enn tidligere beregninger. Skeptikerne frykter at den totale regningen for OL 2012 vil komme på 126 milliarder, som i så fall blir tre ganger mer enn beregnet da man søkte og fikk sommerlekene.

Frustrasjon
Mens finansminister Gordon Brown og OL-minister Tessa Jowell prøver å få på plass finansieringen, er det oppstått frustrasjon både i den Internasjonale OL-komiteen og i komiteen som organiserer lekene i London. Begge parter er bekymret for budsjettsprekk og evigvarende diskusjoner om finansiering, noe som igjen kan få innvirkning på forhandlinger om kontrakter med potensielle sponsorer.

Men Lord Sebastian Coe, styreformann for London 2012, poengterer at forberedelsene er i rute og at anleggene vil stå ferdige i god tid før deltakere fra mer enn 200 nasjoner inntar London og verdens øyne rettes mot OL-byen. Coe tegner et fornøyelig bilde av idrettsfesten.

Beskriver atmosfæren
- Atmosfæren vil bli en kombinasjon av finalekvelden i konsertserien Proms, London Maraton, tennisturneringen i Wimbledon, en konsert i Hyde Park, en kongelig feiring, karnevalet i Notting Hill, feiringen av en sportsbegivenhet på Trafalgar Square og en parade etter en cricket-seier. Og det er bare begynnelsen, skriver en begeistret Sebastian Coe i en kommentar til det som kommer.

I løpet av 2007 vil OL-komiteen har klart design og inngå kontrakter om bygging av fem store anlegg – den olympiske stadion, sentret for vannsport, sykkelvelodromen, OL-landsbyen der deltakerne skal bo samt presse- og TV-sentret.

- Et prosjekt i denne skala er en maraton, men vi har gjort stor fremskritt siden den begivenhetsrike dagen for 18 måneder siden i Singapore da vi ble tildelt OL, sier Sebastian Coe i et åpent brev om London-OL til britiske medier.

OL-komiteen har behov for 70.000 friville for å gjennomføre lekene. Tallet på aktive deltakere og offisielle ledere, media og frivillige funksjonærer er beregnet til 675.000 – og alle har behov for transport hver eneste dag. I tillegg forventes noen millioner tilskuere til OL om 2011 dager.

Reklame

Pondus-boka har vært utsolgt i 14 år: Nå er den endelig på lager igjen