Gå til sidens hovedinnhold

Kjenner du denne taggeren?

I løpet av et par minutter ødelegger «Dioh» en T-banevogn innvendig. Både Ruter AS og politiet vil ha en alvorsprat med ham.

(iOslo.no) Taggeren og hans kompis la ut sine videoer på YouTube i løpet av mandagen. De to videoene viser utstrakt hærverk på T-banevogner med tusj og sprayboks.

- Det er en ukjent signatur, ingen store ting heller, men han rekker å ødelegge mye, sier en trygghetskonsulent for Oslo T-banedrift til iOslo.no.

- Lite oppmerksomhet
Mannen går fra flate til flate og tagger sin signatur, uten å bli stoppet på noe punkt. Siden videoen ble lagt ut mandag har videoene blitt sett totalt 36 ganger. Det inkluderer de gangene vi i redaksjonen, politiet og Oslo T-banedrift har kikket.

- Det er heldigvis lite oppmerksomhet rundt dette her, det har lave seertall i forhold til mye annet. Men jeg skulle jo gjerne sett at det ikke lå der, sier konsulenten.

- Hvorfor har de lagt ut disse videoene?

HTML EMBED

- Det må jo være interne drivkrefter i miljøet, for de har ikke noe å melde. Det de driver med er bare hærverk, så det må være noe internt, sier han.

Alt av tagging blir politianmeldt, og både politi, justisministeren og T-banen varsler at det skal bli tøffere tider for taggere. Denne typen hærverk skal nå prioriteres.

- Politiet er klare over problemstillingen, og jeg tror taggerne vil møte en litt annen hverdag etterhvert. Vi håper med det at de forstår at det finne andre steder å bruke energien, sier han.

70 millioner årlig
Ruter AS setter stadig inn vognsett av den helt nye typen på T-banelinjene i Oslo. Vedlikeholdskostnadene på disse vognene er høyere enn på de gamle Siemens-vognene. Totalt kan T-banen tape mellom 60 og 70 millioner kroner årlig på hærverk.

- Det er en bevegelse mot et annet reaksjonsnivå nå, for det er store samfunnskostnader det er snakk om her. Vi ønsker ikke at unge skal ødelegge livet sitt med å bli tatt for noe slikt, sier konsulenten.

Visepolitimester Roger Andresen bekrefter at politiet nå skal prioritere skadeverk.

- Det er viktig å se på dette problemet som at noen som ikke klarer å skille mellom grafitti og tagging. Tagging er rent skadeverk, noe som gjør at eierne påføres ganske store kostnader ved å vaske bort dette. Vi vil ha et samarbeid med justisministeren og T-banen på dette området, sier Andresen til iOslo.no.

- Hva innebærer det?

- Vi skal samarbeide enda tettere med T-banen, og vi skal være raskere på stedet når Sporveien oppdager slikt. Vi har flere hendelser der Sporveispersonale har kommet over taggere, og der taggerne ikke har gått av veien for å bruke vold mot dem. Også politiet har værrt utsatt for vold fra taggere, sier han.

- Ikke guttestreker
Ifølge politiet er dette et økende problem. Andresen mener det ikke lenger dreier seg om guttestreker og uskyldig moro. Taggerne de kommer over er gjerne i tjueårene.

- Det er en myte at det er de yngste guttene som driver med dette. De som driver med det her er oftest over ungdomstida, og de fleste har etterhvert et bredt rullebladd, ikke bare for tagging. Denne problemstillingen skjønnmales og rosemales endel, for det er mange som mener at dette skal tolereres. Det er for meg en gåte at det her er noe som kan forsvares, sier Andresen.

HTML EMBED

Sakene mot taggerne skal nå prioriteres også i rettssystemet, men Andresen vet ikke om straffen for skadeverk vil bli høyere enn i dag.

- Vi har flere grader av skadeverk, og folk som blir tatt kan få ubetingede fengselsstraffer og erstatningsbeløp de kan måtte dra med seg hele livet. Nå skal disse sakene prioriteres så fort som mulig, sier han.

Bystyret i Oslo har flertall for at bydelene i Oslo selv kan avgjøre om de vil sette opp egne taggevegger, der det skal være tillatt å skrive fra seg. Det synes Andresen er en svært dårlig idé.

- All erfaring fra andre land viser at mengden skader ved tagging øker om man har taggevegger. Her øver man seg på hvor raskt man kan gjøre slike ting, og der man har slike vegger er naboområdet svært utsatt, sier han.

Hva synes du? Er tagging skadeverk eller kunst? Si din mening her.

Les flere nyheter på iOslo.no

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken