Säpo-sjef Anders Danielsson fortalte under en pressekonferanse i København onsdag at svenske Säpo fikk informasjon om de planlagte terrorangrepene for cirka to måneder siden. Personene er kjent for Säpo fra tidligere. Säpo kontaktet tidlig sine danske kolleger i PET og sammen har de fulgt terroristene tett mens de planla angrepet på mediehuset i København sentrum der avisene Jyllands-Postens og Politiken holder hus.

- Vi har lenge hatt dem under intensiv bevoktning, og hatt en teori om at de ville reise fra Stockholm til København, sa Danielsson under pressekonferansen. Det var nettopp det som skjedde onsdag. Planen til Säpo og PET var hele tiden å la terroristene komme til Danmark før de ble pågrepet.

– Vi har etterforsket denne saken ganske lenge. Vi har fulgt deres aktiviteter tett og mener at situasjonen hele tiden har vært under kontroll, sa PET-sjef Jakob Scharf under pressekonferansen.

– Angrepet skulle skje om kort tid, og innen 1. januar, sa Danielsson.

Danielsson sier at det ikke er noe som tyder på at disse terroristene har noen tilknytning til Taimour Abdulwahab som sprengte seg selv i luften i Stockholm 11. desember.

Skulle skyte så mange som mulig
Fem personer er pågrepet. Tre av de pågrepne reiste fra Stockholm til København tirsdag. En fjerde person bosatt i Danmark er også pågrepet. En femte person er pågrepet i Stockholm. Denne mannen valgte av ukjente årsaker å ikke reise til Danmark, men også han har deltatt i planleggingen av terrorangrepet.

Planen var å ta seg inn i lokalene til avisene Jyllands-Postens og Politikens lokaler på Rådhusplassen midt i København. Der skulle de drepe så mange som mulig. Bakgrunnen for terroraksjonen var publiseringen av Muhammed-tegningene i 2005.

Under ransakingene gjennomført etter pågripelsene er det funnet maskinpistol med lyddemper, ammunisjon og strips som skulle brukes som håndjern.

Les mer her: Militante islamister skulle drepe flest mulig

Blir fengslet
Danielsson fortalte at terroristene har blitt overvåket svært tett. Da terroristene reiste fra Stockholm til København, ble de tett fulgt av Säpo. Det svenske sikkerhetspolitiet hadde så store ressurser med seg på denne turen at de når som helst kunne pågripe de tre mennene.

– Det kunne tenke seg at de for eksempel skulle finne på å begå lovbrudd i Sverige. Da ville vi ha kunnet pågripe dem, sier Danielsson. Säpo ventet altså til mennene hadde kommet fram til adressen i København der de ble tatt onsdag.

PET Jakob Scharf sier onsdag at de tre mennene som kom fra Sverige vil bli fremstilt for varetektsfengsling torsdag. Det er noe mer usikkert om den fjerde personene pågrepet i Danmark, den irakiske asylsøkeren, vil bli fremstilt for varetekt.

- Tøft for de ansatte
Sjefen for selskapet som eier avisene Jyllands-Posten og Politiken sier at det er tøft for de ansatte og familiene deres når arbeidsplassen trues.

- Vi er presset i dag. Det er tøft for medarbeiderne og familiene deres å igjen se at arbeidsplassen deres trues, sier Lars Munch, administrerende direktør for selskapet JP/Politikens Hus, ifølge NTB.

- Det blir aldri dagligdags å motta terrortrusler, og dagens opplysninger fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) er forferdelige. Men det vil bli hverdag igjen, forsikrer Munch, ifølge avisa Berlingske Tidende.

Han opplyser at sikkerhetsberedskapen allerede er høy ved avisenes redaksjonslokaler og at det ikke vil bli satt i verk nye tiltak som følge av de siste terroravsløringene

Fant mistenkelig gjenstand
Sprengstoffeksperter hentet onsdag kveld en mistenkelig gjenstand ut av bygningen utenfor København hvor en av de terrormistenkte ble pågrepet.

To av oppgangene i bygget ble evakuert like etter klokka 21, og noen timer senere meldte avisa B.T. at sprengstoffeksperter var på vei ut med en gjenstand som ble holdt i en spesiell bombetang.

Gjenstanden ble kjørt bort, og ekspertene avsluttet arbeidet på stedet. Deretter kom meldingen om at de evakuerte fikk lov til å vende tilbake til leilighetene sine.

Politiets etterretningstjeneste (PET) fastslo at det var blitt gjort et mistenkelig funn i bygningen. Men om det faktisk dreide seg om sprengstoff, var det ingen som kunne bekrefte natt til torsdag.

Politiet var i ferd med å undersøke leiligheten da den mistenkelige gjenstanden ble funnet.

(Nettavisen/NTB)