Gå til sidens hovedinnhold

Kjøp din egen fotballklubb

Tenk om 60.000 fans skulle være med å bestemme om Didier Drogba skulle få spille?

LONDON (NA24): Myfootballclub er det nye fenomenet i engelsk fotball.

Når en russisk oligark, som Roman Abramovich, og en avsatt thailandsk statsminister, som Thaksin Shinawatra, blir betraktet som kompetent til å eie og drive en engelsk fotballklubb, hvorfor kan ikke en genuin fotball-fan, eller hvorfor kan ikke du og jeg, gjøre det samme?

NA24 - din næringslivsavis

Det var bakgrunnen for at den tidligere fotball-journalisten Will Brooks startet Myfootballclub.co.uk i Storbritannia. Planen går ut på å samle inn så mye penger at selskapet The MyFootballClub Trust kan kjøpe en eksisterende klubb. I så fall vil alle aksjeeierne være med på laguttak, kjøp og salg av spillere og være med på å lede klubben opp i det engelske ligasystemet.

Fet bankkonto
I løpet av få uker har Myfootballclub klart å få mer enn 60.000 medlemmer og foreløpig fylt bankkontoen med en million pund, eller vel 12 millioner kroner. For en slik sum kunne man lett kjøpt seg opp i en toppklubb i Adeccoligaen, kanskje til og med en klubb i Tippeligaen.

Målet til Will Brooks er å kjøpe en profesjonell klubb på nivå fire, det vil si en klubb i det som kalles League Two. En klubb i Conference-ligaen er også aktuelt. Det kommer an på hvor mye penger man klarer å samle inn i løpet av de neste ukene.

Aksjeeierne har allerede stemt på Leeds United som klubben de mest av alt ønsker å kjøpe. I Leeds spiller som kjent Tore Andre Flo. Andre klubber av interesse er Nottingham Forest, Cambridge United og London-klubber som Barnet og Queens Park Rangers.

Fire klubber interessert
Will Brooks sier til BBC at han allerede har hatt interesse fra fire klubber, men vil ikke ut med hvilke klubber det dreier seg om.

- Ambisjonen er å få inn 1,4 millioner pund. Jeg er ikke i tvil om at vi snart når dette målet og at vi overtar en klubb inneværende sesong, sier Brooks til BBC radio om målet å samle inn vel 16 millioner kroner.

For å bli medlem av Myfootballclub må man ut med en årlig avgift på 35 pund, eller vel 400 kroner. 27,50 pund går til kjøp av en klubb, mens det resterende dekker administrasjonsutgifter. Medlemsavgiften er mindre enn en enkel billett til de fleste klubber i Premiership og også mindre enn et fantasi-spill som Fotballmanager koster.

Kaotisk demokrati
Mange lurer likevel på om prosjektet vil ende opp som et kaotisk demokrati når tusenvis av aksjeeiere uke etter uke skal si sin mening om laguttak og kjøp og salg av spillere.

Eierne kan til og med si sin mening om hvilket øl-merke som skal selges på hjemmekampene. Her har tvilerne unektelig et poeng. Men aksjeeierne foretrekker å tro mest på idealisme og romantikken i å delta og eie en slik klubb. Ofte har entusiastiske amatører gått sin vei når kapitalen har inntatt profesjonell idrett. Myfootballclub er derfor et tilbud om retur-billett for alle entusiaster og amatører.

Uansett vil Myfootballclub både bli et historisk og spennende eksperiment når det gjelder fotball, business og online demokrati. Så spennende at NA24’s korrespondent i London har kjøpt en aksje og på nært hold vil følge utviklingen frem mot overtakelse av en klubb i løpet av de neste månedene.

Reklame

Badetøy og bikini: De største trendene i 2021