Gå til sidens hovedinnhold

Kjøper jagerfly for 50 milliarder

Saudi-Arabia har inngått avtale med England om kjøp av 72 Eurofighter-fly.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Avtalen som ble annonsert mandag ettermiddag etter lange forhandlinger, er en av de største britiske eksportordrene noensinne.

NA24 - din næringslivsavis

- Torsdag 11. september signerte arabiske myndigheter en avtale om å kjøpe 72 Eurofighter-jagerfly av britiske myndigheter til en verdi av 4,43 milliarder pund, uttalte en talsperson for arabiske forsvarsmyndigheter til nyhetsbyrået SPA, melder Yahoo News.

Betaler lik pris
Avtalen følger av en prinsippforståelse fra 2006 mellom myndighetene i London og Riyadh om modernisering av arabiske styrker som et ledd i det nære militære samarbeidet mellom landene.

Saudi-Arabia kjøper jagerflyene til den samme prisen som det britiske luftforsvaret må betale, ifølge arabiske myndigheter.

Bestikkelser
Selskapet BAE Systems skal stå for leveringen av de 72 jagerflyene til den oljerike staten, opplyste The Times 7. september.

Det har vært fryktet at avtalen skulle bli forkastet grunnet påstander om at Saudi-Arabia tok imot bestikkelser fra BAE da de i 1985 inngikk en avtale verdt gigantiske 43 milliarder pund, eller rundt 485 milliarder kroner, med selskapet. Avtalen gjaldt levering av Hawk- og Tornardo-jetfly og annet militært utstyr.

Skrinla etterforskning
Men britiske myndigheter skrinla etterforskningen, med støtte fra statsminister Tony Blair, av hensyn til britiske nasjonale interesser.

Tross dette iverksatte amerikanske myndigheter i juni sin egen etterforskning av BAE Systems.

Høyere verdi
I juni påsto også The Guardian at BAE i all hemmelighet overførte to milliarder dollar, rundt 11 milliarder kroner, til konti kontrollert av prins Bandar bin Sultan, som i 1985 var Saudi-Arabias ambassadør i Washighton.

Både BAE og Bandar har benektet at noe galt har skjedd.

Pressen har beregnet Eurofighter-avtalen, som ble inngått torsdag, til å være verdt langt mer enn det arabiske forsvarsmyndigheter oppgir. Avtalen skal ifølge dette være verdt mellom 20 og 40 milliarder dollar, eller mellom 112 til 225 milliarder kroner.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis