Gå til sidens hovedinnhold

Kjøper tog for milliarder

NSB gjør tidenes togshopping.

NSB-sjef Einar Enger har vært på handletur i Sveits og svidd av fire milliarder kroner. Det gir 50 nye togsett fra produsenten Stadler.

- Togkjøpet vi nå gjør setter oss i stand til å møte den store passasjerveksten NSB opplever. Dette er også en god investering for miljøet, og med flere tog kan enda flere reise miljøvennlig. Gjennom bedre tilrettelegging og universell utforming gir de nye togene en enklere hverdag for oss alle, sier konsernsjefen ifølge en pressemelding.

I tillegg til de 50 nye togsettene har NSB opsjon på å kjøpe ytterligere 100.

Settes i trafikk fra 2012
De nye togene skal settes i trafikk fra 2012 og blir i første rekke å se på Vestfoldbanen og Østfoldbanen. Samtidig skal NSB oppgradere gamle togsett for 2 milliarder kroner.

Toppfart 200 km/t
De nye togene heter «Flirt» og er motorvognsett bestående av fem vogner. Toppfarten er 200 kilometer i timen. Lokførerne kan ikke regne med å holde toppfart hele veien, for det norske jernbanenettet er delvis svært gammelt og lite egnet for høy fart. Men NSB håper at oppgraderinger og utbygging etterhvert vil gjøre det mulig.

Tog uten trapp
- Viktig er det også at alle togene har såkalt lavgulvshøyde. Det er ingen trapper, og dermed er det enklere å komme om bord med barnevogn og rullestol, påpeker prosjektleder Emil Eike overfor Nettavisen.

Reklame

NÅ: 30 % rabatt på alle Kastel-modeller

Kommentarer til denne saken