Det var i fjor sommer at ekteparet kjøpte strandperlen ved Oslofjorden.
Med egen strandlinje, og salgspapirer som viste at hytta var i god stand, måtte ekteparet bla opp hele 6,4 millioner kroner for å sikre seg feriestedet.
Ble syke
Men hyttedrømmen ble raskt et mareritt. Etter å ha blitt syke av lukten de første dagene etter overtakelsen, valgte ekteparet å stenge hytta, ta med seg møblene, og flytte tilbake til sin gamle hytte.
NETTMØTE:Advokatene i Help Forsikring svarer deg på dine hus- og hytteproblemer torsdag klokken 14.
SEND INN DINE SPØRSMÅL NÅ - NEDERST I SAKEN.
Nå har de ulykkelige kjøperne kontaktet Help Forsikring, og stevnet selger med krav om heving av kjøpet.
- Lurt
- Det er klart vi føler oss lurt, også fordi det i prospektet står at stedet er godt vedlikeholdt, sier kjøper til Nettavisen.
Har du en bolig- eller hyttehistorie du vil fortelle Nettavisen om?Send oss en mail.
Han vil ikke stå fram med navn av hensyn til den kommende rettssaken. Han er imidlertid ikke i tvil om at selger må ha kjent til fuktskadene.
Tilstandsrapporter fra to forskjellige takstmenn konkluderer med at hytta har store fuktskader. Det er omfattende soppangrep, noe som bidrar til den ubehagelige og helseskadelige lukten.
Skal skadene utbedres, må hele underetasjen rives. Kostnadene er beregnet til over 873.000 kroner. Dette fremgår av tilbud kjøper har hentet inn.
«Luktproblemene i hytten skyldes for høy relativ luftfuktighet og dermed angrep av muggsopp etc.(...) Årsaken til dette antas å være lengre tids fuktbelastning på grunn av svekket dreneringsfunksjon», heter det i rapporten fra Norsk Husinspeksjon og Skadetakst.
LES OGSÅ: - Fytti katta for en stank
Meglerguiden: Finn billigst og best boligmegler
Hytta er bygget i 1986. Det var meklerfirmaet Foss & Co som hadde oppdraget, og kjørte visningene på forsommeren i fjor. Verditaksten var hele 6,8 millioner kroner.
«Unik fritidseiendom med strandlinje og flytebrygge» het det i prospektet. Selger har i sin egenerklæring krysset av for at han ikke kjenner til fuktskader.
- God stand
Salgspapirene viser at hytta er i god stand. I verdi- og lånetaksten er det kun gjort fradrag for 130.000 kroner i byggteknisk verdi, før takstmannen lander på en byggverdi på 2,3 millioner kroner, eksklusive tomtekostnader.
Under visningene av hytta var været fint, ifølge kjøper. Dører og vinduer sto oppe, slik at det ikke var mulig å kjenne lukten fra fuktskadene. Møbler dekket veggene, og gjorde at kjøper ikke selv kunne se fuktmerkene på veggene.
Boliga. no:Hold oversikten over boligmarkedet
Under befaringen på overtakelsesdagen ble et av fuktmerkene påpekt av kjøper. Selger skal da ha svart at han kjente til dette, men at det skyldtes at det hadde rent vann fra etasjen over, og at dette skjedd ved ett enkelt tilfelle.
- Jeg syntes dette var rart, sier kjøper, som opplyser at han derfor sørget for å få tatt inn forbehold om mulige fuktskader i overtakelseserklæringen, og at det skulle foretas fuktmålinger.
Selger hadde tegnet eierskifteforsikring gjennom Am Trust International Underwriters. I rapporten som «deres» takstmann fra Ormsund Consult skrev etter befaring på hytta, heter det blant annet:
Mye grums
«Jeg synes ikke det luktet påfallende muggsopp, men etter å ha registrert fuktnivået er jeg rimelig sikker på at det må være mye muggsopp i gulvkonstruksjoner, nedre del av veggene i bakre del, og hele utforinger på vegger i teknisk rom».
Innemiljøekspertene i firmaet lavTOX har levert en svær rapport som konkluderer med omfattende og helseskadelige soppangrep.
«Sporene kan forårsake astmasykdommer (...) I de mest fuktbelastede medtatte materialer kunne det iakttas et rikholdig liv av rundormer og midd».
Firmaet fant også spor av de farligste muggsoppene - de som kan hemme immunforsvaret vårt og virke irriterende på huden.
«Eiendommen er beheftet med så store og alvorlige skjulte feil at en fullstendig ombygging er påkrevet», konkluderer lavTOX.
Det er Andreas Aven som fører saken hos Help Forsikring. Advokaten har lang erfaring med eierskifteforsikring og har ført en rekke lignende saker for retten. Han mener det her dreier seg om et så vesentlig avtalebrudd at det er grunnlag for heving av kjøpet.
- Dette baserer vi på skadens art og omfang. Det er videre stor usikkerhet med hensyn til om man får bukt med skadene selv om foreslått utbedring foretas, sier Aven til Nettavisen.
FÅ BEDRE RÅD MED NETTAVISENS TJENESTER:
Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.
Minrente:Bytt bank gratis og spar 5000 kroner i året.
Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.
(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).
Dyrt å fikse
Tilbud som kjøper har hentet inn konkluderer med at utbedring av skadene vil koste så mye som 873.000 kroner. Dette 38 prosent av hyttas tekniske verdi, og 13,6 prosent av hele kjøpesummen.
Ikke uventet blir kravet avvist av selger og hans forsikringsselskap Am Trust International Underwriters. De mener fuktskadene skyldes dårlig fungerende drenering, og at dette må påregnes når hytta er såpass gammel som 23 år.
«Fordi dreneringen har nådd en alder av 23 år, vil kostnadene til ny drenering isolert sett ikke medføre at eiendommen er i vesentlig dårligere stand enn hva kjøper kunne forvente», heter det i svaret datert 23. april i år.
De viser videre til eiendommens høye verdi, hvor tomtekostnader utgjør det dobbelte av husets tekniske verdi. Selger mener også at tilbudene som kjøper har hentet inn på til sammen 873.000 kroner for utbedring, er for høye.
NETTMØTE: Advokatene i Help Forsikring svarer på dine hus- og hytteproblemer torsdag klokken 14. Send inn dine spørsmål allerede nå (se skjema under saken).
Les tidligere nettmøter med Help Forsikring.