Onsdag ble det stor ståhei da Carl I. Hagen i en kronikk i Aftenposten langet ut mot sin tidligere svigersønn, som er deltaker i NRK-serien «Jentene på Toten», som ble vist på NRK2 i vår.

Nå klager den tidligere svigersønnen, som har skiftet navn til Lise Lindalen, Aftenposten inn til Pressens Faglige Utvalg for brudd på god presseskikk (PFU), ifølge P4.

- Når barnas bestefar snakker skit om barnas far, er det klart at dette får store konsekvenser for barna. Det er ikke bra for barn, og derfor mener jeg avisen har brutt paragraf 4.8, sier Lindalen til P4.

Lise reagerte også kraftig på at Aftenposten trykket kronikken onsdag.

- Jeg er skremt, både av fremgangsmåten - og av at Aftenposten velger å trykke dette, sier Lise til Nettavisen.

Les mer her: Lise: - Skulle aldri vært på trykk

Hardt ut
Carl I. Hagen går i kronikken hardt ut og mener NRK og eks-svigersønnen har villedet seerne, ved at serien fremstiller transene som noen stakkarslige personer som vi skal synes synd på.

- Jeg er tidligere svigerfar til en av «Jentene på Toten». Først da min datter var gravid med deres siste barn, valgte han å informere henne om at han var transvestitt. I dokumentaren Jentene på Toten uttaler han at han visste om sin legning fra han var seks år gammel. Min anklage er ikke at han er transvestitt, det er ikke hans feil, det er medfødt og det er fullt akseptabelt og intet grunnlag for fordømmelse eller diskriminering. Min anklage og bebreidelse er at han burde, skulle og hadde et overordnet ansvar for å fortelle min datter om sin legning da deres forhold begynte å bli alvorlig. Han visste om sin legning, men valgte selv å lyve om det, og han valgte selv å innynde seg overfor min datter under falskt flagg, skriver Hagen i kronikken .

- Bra med offentlighet
En som derimot mener at det er bra at saken har kommet ut i offentligheten er PR-mannen Haakon B. Schrøder.

Onsdag sa han følgende til NA24 Propaganda.

- At Hagen bruker det offentlige rom skal han ha honnør for. Han beskriver hvilken smerte en familie er blitt påført gjennom adferden og ikke legningen til eks-svigersønnen, og mine egne barn ville reagert på samme måte om pappen dukket opp på skolen i parykk, stiletter og skjørt. Man bør, uansett kamp, alltid spørre seg om uskyldige vil lide unødvendig. Utspillet til Hagen vil ikke rokke ved omdømmet eller gjøre ham til en dårligere ordfører-kandidat.

Han tror ikke at Hagen, som er ansatt hos PR-selskapet Burston-Marsteller, på noen måte vil bli skadelidende av kronikken.

Les mer: - Hagen er tøff som tar denne kampen

Datteren til Carl I. Hagen, Camilla Lindalen, bekreftet overfor Nettavisen onsdag at hele familien støtter kronikken:

Les mer: Dattera til Hagen: - Det føles godt

Vær Varsom
Lise mener altså at Aftenposten har brutt Vær Varsom-plakatens paragraf 4.8. Den lyder som følger:

«Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering. Barns identitet skal som hovedregel ikke røpes i familietvister, barnevernsaker eller rettssaker.»