Gå til sidens hovedinnhold

Klar melding til Høgmo: - Norge har ikke råd til å miste ham

Men landslagssjefen vil si minst mulig om stortalentet.

LILLESTRØM / OSLO (Nettavisen): Etter møtet mellom Norge og Sverige tidligere denne uken gjentok Mohamed Elyounoussi overfor Nettavisen at han er fristet av landslagsspill for Marokko.

Molde-spilleren var tatt ut i troppen til Sverige-kampen, men kom aldri på banen. Nå er han sendt ned på U21-landslaget og er slik sett ikke aktuell for møtet med Aserbajdsjan i EM-kvalifiseringen fredag.

Så lenge Elyounoussi kun står med privatkamper for Norge, står han fritt til å bytte til Marokko hvis han skulle få en mulighet for nasjonen.

- Jeg har fått mange lovord fra treneren, han har sett meg mye. Det er også et godt landslag, og de prøver å kvalifisere seg til VM. Han har ikke lovet noen ting, men det er snakk om å bli med i A-troppen, ja, sa han.

- Ingen kommentar
Da Nettavisen onsdag konfronterte landslagssjef Per-Mathias Høgmo med utspillet på en pressekonferanse, svarte treneren kort.

- Vi tar ut spillere som er supermotivert for å spille for Norge. Det må ligge som et utgangspunkt. «Moi» ble tatt ut til Sverige-kampen, men er på U21-laget nå. Utover det har jeg ingen kommentar, svarer Høgmo.

Tidligere Sarpsborg 08-trener Brian Deane jobbet tett med Elyounoussi da han ledet østfoldklubben. Engelskmannen har fått med seg Marokko-dilemmaet til sin gamle elev.

- Jeg er overrasket over at han ikke har fått spille mer for landslaget, han var en av de beste spillerne forrige sesong. Jeg vet alle snakket om Martin Ødegaard, men «Moi» var sentral i Moldes dobbeltriumf og var toppscorer, argumenterer Deane overfor Nettavisen.

- Det må være frustrerende for ham, for han gikk fra Sarpsborg og tilpasset seg det neste nivået på en fin måte, sier han.

Råd til Høgmo
Nå råder han Høgmo til å gjøre alt han kan for å hindre at Molde-spilleren glipper til et annet landslag.

- Norge har ikke råd til å miste typer som «Moi», for det er ikke mange med hans ferdigheter som kommer opp, mener Deane.

Men han ser samtidig hvorfor det kan være et interessant alternativ for «Moi» å spille for det marokkanske landslaget.

- Hvis han velger å spille for Marokko, åpner det seg mange muligheter for ham i Frankrike og Spania på grunn av geografi. Og etter å ha jobbet med ham, tror jeg han har ferdighetene og de mentale egenskapene som kreves for å tilpasse seg landslagsfotballen i Marokko og Sør-Europa, sier Deane.

- Men jeg føler meg sikker på at vi ikke kommer i den situasjonen, legger han til.

- Et tap for Norge
Molde-profil Vegard Forren kjenner Elyounoussi godt både fra klubblaget og landslaget. Han mener det på sikt vil bli et tap for Norge om den talentfulle kantspilleren velger Marokko som landslag.

- Ja, han er en god, veldig talentfull, norsk, men likevel litt unorsk spiller, som vi helt sikkert vil få bruk for på landslaget, sier han til Nettavisen.

- Akkurat nå har vi mange gode spillere i den posisjonen og det er først og fremst Per-Mathias Høgmo som tar ut det laget som til enhver tid er best, men «Moi» har noe å bidra med. Han er unorsk og har offensive kvaliteter et hvert lag trenger. Om ikke nå, så vil det være et tap for Norge på sikt. Jeg håper han fortsatt er giret på å spille for Norge, sier Molde-kompisen.

- Bør tenke seg om
Forren tror imidlertid ikke Elyounoussis flørt med Marokko er et forsøk på å legge press på den norske landslagsledelsen til å ta ham ut for Norge.

- «Moi» er en fin type og er kun ute etter å bli best mulig. Han har selvsagt ambisjoner, som vi alle har. Det kan hende Marokko frister, men om han er nærmere en plass der, enn for Norge, vet jeg ikke. Han har fått kjenne på nivået med landslaget og føler nok at han har noe å bidra med her. Jeg skjønner at det frister med landslagsspill, men han bør nok tenke litt lenger fram i tid. Han er jo bare 20 år, gutten, mener stopperen.

- «Moi» er mer enn god nok til å få landskamper for Norge i framtiden, hvis han fortsetter å prestere på samme nivå. Forhåpentligvis ønsker han å spille videre for Norge, men det kommer litt an på hvilke signaler han har fått fra forbundet i Marokko. Han kommer til å ta den beslutningen som er er best for ham selv, det er jeg sikker på, sier landslagsspilleren.

- Ditt råd er å smøre seg med tålmodighet?

- Ja, men dette går også litt på hvilke signaler han får fra de to forbundene. Akkurat det, har han best kontroll på selv, sier Forren.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Helt sikker
En som føler seg trygg på at vi kommer til å se Elyounoussi i den norske landslagsdrakten, også i framtiden, er Rosenborgs Alexander Søderlund.

Han kjenner godt til 20-åringen både gjennom Tippeligaen og at de to har vært sammen på flere landslagssamlinger det siste året.

- Han er en steingod spiller som kommer til å bli bedre og bedre. Han må være tålmodig, så kommer sjansen hans, det er jeg ikke i tvil om. Han skal spille for Norge, det er jeg helt sikker på, sier Søderlund til Nettavisen.

Det norske U21-landslaget, med Elyounoussi i troppen, møter Bosnia-Herzegovina på Marinelyst i Drammen lørdag, mens Østerrike venter til kamp i Hønefoss tirsdag i neste uke.

Kommentarer til denne saken