Gå til sidens hovedinnhold

- Klarer ikke å unngå å provosere

- Israel bør bli fratatt kontrollen over grensen til Gaza, sier NUPI-direktør.

FNs sikkerhetsråd innkalte til krisemøte i New York mandag kveld. Så langt har Sikkerhetsrådet kommet med en formell uttalelse der medlemslandene fordømmer voldshandlingene som resulterte i minst ti dødsfall da nødhjelpskonvoien ble bordet av israelske soldater mandag. Videre ber FN om en uavhengig gransking av det israelske angrepet.

- Det de nå kommer til å drøfte er hvilken resolusjon de eventuelt skal vedta, og det er mye viktigere enn hvilke presidentuttalelse de kommer med. Det ene er et møtevedtak, mens det andre er en bindende resolusjon om hva FN skal jobbe videre med. Og da er håpet at man vil fokusere på hvordan den israelske blokaden av Gaza, som er brutal og rent politisk motivert, kan avløses av en internasjonal kontrollordning av grensene til Gaza. Som igjen kan ivareta Israels sikkerhet ved at våpen og raketter blir stanset, samtidig som det er fri flyt av varer og tjenester som Gaza trenger, sier direktør for Norsk Utenrikspolitiske Institutt (NUPI), Jan Egeland, til Nettavisen.

Egeland har tidligere lang fartstid i FN som både nødhjelpskoordinator og visegeneralsekretær under Kofi Annan.

Provoserer hverandre
- Det har vært en polarisering som er meget farlig for palestinerne og israelerne. Derfor må det internasjonale samfunnet skjære gjennom og si at disse to folkene ikke klarer å unngå å provosere hverandre. Vi må sette grensene under en internasjonal administrasjon fordi de har feilet, sier Egeland.

Israel mener blokaden reduserer mulighetene til Hamas’ militærfløy på Gaza til å avfyre raketter mot israelske mål. Men verdenssamfunnet er i stor grad enige om at blokaden virker mot sin hensikt, og at den forverrer situasjonen for 1,5 millioner mennesker som bor på Gazastripen.

Daglig leder for organisasjonen Med Israel for fred, Conrad Myrland, har ingen tro på at en internasjonal kontrollordning vil bidra med å dempe konflikten.

- Israel har svært dårlige erfaringer med internasjonale styrker. Ta for eksempel FN som har vært i Sør-Libanon de siste fire årene. Selv med 10-15.000 Unifil-soldater, så har Hizbollah klart å bygge seg opp flere ganger sterkere enn før krigen i 2006. Israel er omgitt av fiendtlige naboer på flere fronter. For dem er det avgjørende at de selv har kontroll med sikkerheten. Men israelerne har ikke fullstendig avvist en internasjonal styrke, men det spørs på hvilke vilkår som kommer, sier Myrland til Nettavisen.

Myrland henviser til krigen mellom Israel og Hizbollah som brøt ut sommeren 2006.

- Slapp kontroll
- Et annet eksempel er at stormaktene lovet å hindre våpensmuglingen til Hizbollah via sjøveien. Og Norge hadde også skip utenfor Libanon som skulle hindre våpensmugling. Men denne kontrollen har vært veldig slapp, og med et resultat så har de (Hizbollah red.anm.) 45.000 raketter klare til å angripe Israel med. Før krigen sa de at de hadde 12.000 raketter, sier Myrland.

- Men for all del så er det flott at Egeland kommer med alternative løsninger for å dempe konflikten. All honnør til ham. Men jeg vil påpeke at Israel har dårlige erfaringer med FN, sier Myrland.

Til tross for aktiv møtevirksomhet i FN-bygningen i New York, er ikke Egeland overbevist om at det internasjonale samfunnet vil klare å erstatte blokaden med en internasjonal kontrollordning.

- Jeg er ikke så veldig optimistisk. Nøkkelen ligger først og fremst i Washington D.C., og hvor langt den amerikanske presidenten kan gå uten å bli stanset av sin egen Kongress og sitt eget folk. Man kan jo også håpe at det israelske folk ser at blokaden og folkerettsbruddene ikke tjener Israels interesse på lang sikt, sier han.

Den amerikanske kongressen er som kjent under sterkt press av den mektige Israel-lobbyen.

Ekstrem holdning
Videre påpeker Egeland at israelsk politikk har blitt langt mer ytterliggående det siste tiåret, og kan på mange måter sammenlignes med Hamas’ uventede valgseier i 2006.

- De færreste er klar over at det er et helt annet Israel man forholder seg til nå enn det man hadde på 1980- og 1990-tallet. Både på det politiske liv og innen folkemeningen så har man fått en mye hardere og mer ekstrem holdning til sitt eget nabolag. Sånn sett så er det parallelt til det som har skjedd på palestinsk side hvor det var utenkelig at Hamas kunne vinne frie valg, sier Egeland.

Mellom ti og 16 mennesker ble drept i den israelske aksjonen mot nødhjelpskonvoien natt til mandag. Det internasjonale samfunnet, Norge inkludert, etterlyser en internasjonal, uavhengig granskning av hendelsen.

Men Egeland mener man ikke må fokusere for mye på hvem som startet voldshandlingene.

- Det kommer til å være hundrevis av nye hendelser rundt og på Gaza hvis man ikke får gjort noe med dels blokaden og dels konflikten mellom Israel og palestinerne, sier han.

Israel hevder de stanset nødhjelpskonvoien i frykt for at den fraktet våpen til Gazastripen.

- Et viktig poeng er at hvis de hadde klart å bryte blokaden, så er det ikke sikkert at det har vært våpen om bord. Men de neste skipene kunne det ha vært våpen om bord, sier Myrland.

DEBATTEN RASER: Her kan du debattere konvoiangrepet

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn