Gå til sidens hovedinnhold

- Klart for fredssamtaler om Midtøsten

Israel og palestinerne vil bli invitert til fredsforhandlinger i Washington 2. september, opplyser diplomatiske kilder.

Utsendinger for den såkalte Midtøstenkvartetten, som består av FN, EU, USA og Russland ble enige om dette torsdag, og de regner med at både Israel og palestinerne vil takke ja til å delta, sier kildene.

Obama på plass

President Barack Obama vil selv være til stede nå partene setter seg til forhandlingsbordet, sier kildene.

En formell kunngjøring er ventet fredag.

- De har blitt enige om at forhandlingene skal begynne 2. september i Washington, sier en ikke navngitte diplomat til Reuters, og legger til at kvartetten forventer at partene vil bli enige om å delta i de nye direkte forhandlingene.

Utkastet til fredsavtale som nå skal drøftes håper kvartetten skal resultere i en traktat innen et år. Det er et år tidligere enn hva FN, EU, USA og Russland så for seg i juni i år.

Det forventes at palestinske myndigheter har etablert de statlige institusjonene som er nødvendig for å oppnå uavhengighet, innen midten av 2011.

Ifølge diplomater kan en palestinsk erklæring om uavhengighet bli støttet, om ikke fredsforhandlingene starter i løpet av de neste 12 månedene eller ikke kommer i gang.

Bombing stoppet prosessen

Fredsprosessen ble startet opp igjen i mai etter å ha stått stille i 19 måneder på grunn av israelernes angrep på Gaza ved årsskiftet 2008-2009. Nærmere 1400 palestinere ble drept i offensiven, og over halvparten av dem var sivile. Bombingen gjorde at palestinerne trakk seg fra forhandlingene.

Så langt har det ikke vært grunnlag for direkte fredssamtaler. Israel insisterer på at forhandlingene må starte uten spesifikke krav. Palestinerne har sagt seg klar hvis det er en bestemt agenda for forhandlingene, men det oppfatter Israel som en bestemt krav. Målet for forhandlingene har så langt vært at partene blir enige om rammene for en tostatsløsning som skal gi palestinerne en egen stat, basert på grensene som gjaldt før Israel okkuperte Vestbredden i 1967.

Det hvite hus vil ikke kommentere rapportene om nye fredsforhandlinger.

Optimistisk utenriksminister

Norges utenriksminister, Jonas Gahr Støre, hadde for en uke siden samtaler med den palestinske statsministeren Salam Fayyad i Ramallah og Israels statsminister Benjamin Netanyahu. Han stilte seg da positiv til utsiktene for direkte samtaler.

- Forhandlinger i seg selv løser ikke så mange problemer, men det starter heller ikke så mange nye, sa Støre til Nettavisen mandag.

Han mener grunnlaget for optimismen er den amerikanske aktiviteten den siste måneden for å legge forholdene til rette.

- Amerikanerne har arbeidet intenst med begge sider, sier Støre.

Les også: - Byggestans er følsomt tema

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn

Kommentarer til denne saken