Gå til sidens hovedinnhold

Klart for lesbe-bryllup

Ekteskapslovens mor og hennes kjæreste jubler over at de nå kan få gifte seg.

STORTINGET (Nettavisen): - Det er en utrolig god følelse å slippe å vente på et lovvedtak for at vi kan få gifte oss når vi vil, sier tidligere stortingsrepresentant Siri Hall Arnøy (SV) og hennes kjæreste Stine Helena Svendsen.

Historisk vedtak
Onsdag klokka 18.15 vedtok Odelstinget den nye ekteskapsloven i sin helhet med 84 stemmer for og 41 stemmer mot forslaget. Lovforslaget innebærer at homofile kan inngå ekteskap på lik linje med heterofile par. Norge er det sjette landet i verden som får en felles ekteskapslov.

Kjærlighet fra talestolen
Siri Hall Arnøy har spesiell grunn til å juble over Odelstingets vedtak fordi det var hun som sammen med May Hansen (SV) i 2004 fremmet forslaget om en felles ekteskapslov i Stortinget.

På SVs landsmøte i 2005 gjorde hun lovforlaget til kampsak nummer én. Hun slo lik så godt til med å varsle lesbebryllup fra talestolen.

- Jeg og nestleder i SU, Stine Helena Svendsen, vil gifte oss med én gang kjønnsnøytral ekteskap blir lov i Norge, sa Arnøy og fikk heftig applaus fra salen.

Politikk er ikke romantikk
To år senere er loven en realitet, men politikk er ikke det samme som romantikk. Derfor har ikke kjæresteparet i dag noen konkrete gifteplaner.

- Det er noen praktiske årsaker uten at jeg vil gå i detalj, sier Arnøy.

Men paret er jublende glade over den nye loven, og startet feiringen allerede klokka fem, en time før det var klart at loven ville bli vedtatt.

- Vi har fulgt debatten om lovforslaget på galleriet i Stortinget fra klokka 10.00 i morges. Nå er vi skrubbsultne og vil feire. Det er en fantastisk dag. Det nye lovverket er et stort framskritt for å skape et likeverdig samfunn, sier Arnøy.

KrF og Frp stemte imot den nye loven. Kristenfolket står samlet i sin motstand til den nye loven. De frykter at fedres og barns rettigheter vil smuldre opp med den nye loven.

Les også: «Ekteskap = mann + kvinne»

- Mer enn biologi
Men Arnøy, som ikke ble gjenvalgt til Stortinget i 2005, mener at kristenfolket ikke trenger å uroe seg over den nye loven.

- Foreldreskap handler om mye mer enn biologi. Det er mange som fyller foreldrerollen uten å være biologisk forelder. Fokuset på biologi må også være trist for de mange steforeldre som står på for stebarna sine, sier hun.

Kommentarer til denne saken