Gå til sidens hovedinnhold

Klart for ny ulvejakt

Mandag ga Fylkesmannen i Hedmark grønt lys for å felle en ulv etter at 15 sauer er angrepet i Rødalen i Engerdal kommune.

Jakten på ulven vil foregå fram til kommende mandag klokka 12, men foreløpig har ingen sett snurten av rovdyret.

– Det har vært stille og ingen spor å gå etter. Derfor har det ikke foregått så mye jakt så langt, sier Jørn Berg, seksjonssjef for Fylkesmannens miljøvernavdelingen.

– Ille at ulven skal skytes
I Engerdal er det til sammen 2500 sauer, hvorav 250 i det området hvor sauer er blitt angrep, og det er frykt for nye angrep som gjør at Fylkesmannen har gitt grønt lys for ulvejakt, går det fram av fellingstillatelsen.

I tillegg vektlegges det at det berørte området ligger nær samiske tamreinområder.

Fellesaksjonen for ulv (FFU) mener likevel det er helt feil å skyte ulven, og de anker nå fellingstillatelsen inn for Direktoratet for naturforvaltning.

– Vi syns det er helt ille at denne ulven skal skytes. Det vil til stadighet komme nye ulver, og det vil uansett bli tatt mye sau i dette området i tida som kommer. Dessuten har det ikke vært vist noen interesse for å beskytte sauene der, hevder lederen for FFU, Ener Borg.

Han nevner vakthunder, vaktlamaer, gjerder og periodevise flyttinger av sauer som beskyttelsestiltak, tiltak han mener politikerne bør sørge for.

– Kan ikke ha sauene på soverommet
Bonden som har mistet sauene, Gjermund Eggen, mener at dyrene beskyttes så godt det lar seg gjøre.

– Vi har fem gjetere ute hele tiden, men de klarer jo ikke å dekke over hele området, og særlig ikke om høsten, da det er mørkt. Vi kan jo ikke ta med oss sauene inn på sauerommet for å passe på dem heller, sier Eggen.

Han frykter at han finner flere sauekadavre, men sier at da skal han være forberedt.
– At vi fikk jakttillatelsen såpass raskt, gjør oss i stand til å få stoppet ulven, håper han.

I forrige uke ble det felt en bjørn i samme kommune, på eiendommen til stortingsrepresentanten Ola D. Gløtvold (Sp). Han mener fellingstillatelsen som nå er gitt, er riktig. Han er dessuten uenig i at det er gjort for lite for å beskytte sauen.

– For å få til det, måtte vi jo omtrent ha en gjeter per sau, og det er jo komplett umulig. Da mener jeg vi heller burde hatt et reservat for ulven, sier Gløtvold, som selv er sauebonde.

Reklame

Halv pris hos Ferner Jacobsen

Kommentarer til denne saken